Samtalslaboration: Videomediert tolking i sykehussamtaler

Språkbruksseminariet leds av Jessica Pedersen Belisle Hansen, Universitetet i Oslo. I sitt doktorandprojekt undersöker hon videomedierad tolkning i sjukhusintervjuer, vilket innebär att läkare och patient inte talar samma språk och att tolkningen sker via videoteknologi.

I ph.d.-prosjektet mitt jobber jeg med videomediert tolking i sykehussamtaler. Det vil si at lege og pasient ikke snakker samme språk og at tolkingen foregår via videoteknologi. Tolken kan tenkes å ha en koordinerende rolle i interaksjonen da tolken er den eneste som kjenner til hva som sies på begge språkene og som produserer ytringer på begge språkene. Samtidig viser videoopptak fra slike samtaler at tolkens tilgang til det interaksjonelle rommet i noen tilfeller kan være begrenset, for eksempel at tolken ikke ser alle deltakerne. Jeg jobber for tiden med utdrag der den visuelle økologien eller hvordan deltakerne sitter i forhold til hverandre og i forhold til teknologien blir tatt opp av legen i begynnelsen av samtalen og tenkte at vi skulle se på et eller to slike utdrag.

Föreläsare: Jessica Pedersen Belisle Hansen, Senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo

Datum: 2019-12-13

Kategorier: Humaniora