Ungdomsspråk i Sverige: från Ekensnacket till Multietniskt ungdomsspråk ur ett historiskt och sociolingvistiskt perspektiv

Högre seminarium

Stora arbetskraftinvandringar och flyktingvågor har bidragit till att skapa djupa politiska, sociala och språkliga förändringar under de senaste 40 åren i Sverige. Multietnisk ungdomsslang och den s.k. invandrarlitteraturen är två aktuella fenomen som härrör från denna inkommande mobilitet. Båda präglar djupt det svenska samhällslivet och har från och med 80-talet uppmärksammats av språkforskare, sociologer, kritiker och vanligt folk som har satt mångfalden under luppen och diskuterat dess konsekvenser från olika synpunkter. Det är särskilt viktigt att nämna Ulla-Britt Kotsinas, den första språkforskaren som började studera invandrarspråken i Sverige med en sociolingvistisk metod. Hennes förebild var William Labov, en av de största amerikanska språkvetarna som gav språkförändringsanalysen nya riktningar och forskningsperspektiv.

I mitt forskningsprojekt analyserar jag multietniskt språkliga och litterära fenomen ur ett historiskt och sociolingvistiskt perspektiv genom att undersöka hur vissa förändringar, nya stilar, uttrycksätt och experimentella litterära tendenser tog form och etablerade sig i Sverige.

I denna presentation kommer jag att begränsa mig till att att förklara vilka förutsättningar det fanns för att multietnisk ungdomsslang spred sig genom att lyfta fram olika sociolingvistiska begrepp (förhandlingsprocesser, språkligt beteende, språkkontakt, osv). En viktig aspekt i mitt projekt är nämligen att undersöka under vilka sociala omständigheter den s.k. Rynkebysvenskan uppstod och vilka språk bidrar till att skapa dess ordförråd.

Denna variants etablering har t.o.m. lett till att kalla den för dialekt, ett tecken på att mångfalden har nått omfattande relevans. Jag ska därifrån försöka behandla ämnet genom att bevisa varför och varför inte man kan definiera (för närvarande) multietniskt ungdomsslang en dialekt.

Föreläsare: Luca Gendolavigna, Università di Napoli l'Orientale.

Datum: 2020-01-20

Kategorier: Humaniora