Textsamtalens möjligheter och begränsningar i språkligt heterogena fysikklassrum

Högre seminarium

Det naturvetenskapliga skriftspråket utmanar många elever, och särskilt dem som lär på sitt andraspråk. Trots att eleverna behöver stöd i mötet med de skrivna ämnestexterna visar tidigare forskning att naturvetenskapliga läromedelstexter ägnas begränsat utrymme i undervisningen.

Med utgångspunkt i min avhandlingsstudie presenteras resultat kring hur två lärare, som själva uttryckt att de har ett språkligt fokus i fysikundervisningen och vana att undervisa i språkligt heterogena klassrum, stöttar andraspråkselevers möte med läromedelstexter. Datan har samlats in från ett fysikklassrum i åk 5 under en period på 9 veckor samt ett fysikklassrum i åk 8 under en period på 7 veckor, och består bl.a. av video och audioinspelningar.

Föreläsare: Jenny Uddling, universitetslektor, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås.

Datum: 2020-01-27

Kategorier: Humaniora