Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi bara testade en hypotes...: Ännu mer om preverbal placering av adverbial i svenska

Seminarium

Johan Brandtler diskuterar fenomenet preverbal placering av adverbial med utgångspunkt i ny data och tidigare publicerade artiklar.

I Brandtler & Håkansson (2017) diskuteras möjligheten i svenska till preverbal placering av adverbial, såsom illustreras i (1) nedan.

(1) Hon bara skojar.
(2) Han nästan grät av glädje.

I artikeln noterar vi att de adverbial som förekommer i preverbal position inte kan förekomma ensamma i fundamentet, medan de adverbial som kan placeras i fundamentet (ex. förmodligen, knappt, inte etc.) inte kan stå i preverbal position. Denna observation används som stöd för antagandet att svenska har två syntaktiskt olika slags adverbial: syntaktiska huvuden och syntaktiska fraser. Vi argumenterar vidare att möjligheten till preverbal placering även avgörs av adverbialets semantik: endast de adverbial som uttrycker en motsättning mellan ett hävdat och presupponerat sakförhållande kan placeras preverbalt (förutsatt att de är syntaktiska huvuden).

Vår analys har kritiserats i två oberoende uppsatser, Julien (2018) och Lundquist (2018). Dessa artiklar lyfter även fram delvis nya aspekter av fenomenet preverbal adverbialsplacering, vilka problematiserar våra tidigare antaganden. I detta föredrag kommer jag att mer utförligt diskutera fenomenet preverbal placering av adverbial med utgångspunkt i ny data samt tidigare nämnda artiklar.

Föreläsare: Johan Brandtler

Datum: 2018-11-12

Tid: 13:15 - 15:00

Kategorier: Språk, Svenska, Humaniora

Arrangör: Institutionen för svenska språket

Plats: Lennart Torstenssonsgatan 6-8
L308

Kontaktperson: Stina Ericsson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/aktuellt/kalendarium/Aktuellt_detalj/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fsvenska.gu.se%2Faktuellt%2Fkalendarium%2FAktuellt_detalj%2F%3Fprint%3Dtrue%26eventId%3D70136784471&eventId=70136784471
Utskriftsdatum: 2020-02-27