Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkbruksseminariet: Kategorisering av funktionsnedsättning i svensk tidningstext

Seminarium

Stina Ericsson och Daniel Wojahn, båda på Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet, presenterar sina första resultat från en korpusstudie med svenska tidningsartiklar från 1982 till idag.

Språket är ett centralt verktyg som människor använder för att kategorisera varandra. Exempel på kategoriseringar som har stått i fokus för språkvetenskapliga analyser är kön, sexualitet, ålder och etnicitet. En kategorisering som hittills sällan har studerats utifrån språkvetenskapliga perspektiv är funktionsnedsättning.

På seminariet kommer vi att presentera våra första resultat från en korpusstudie med ca 56 000 svenska tidningsartiklar, publicerade från 1982 tills idag. Vi diskuterar hur kategoriseringar av funktionsnedsättning görs, vilka begrepp som används och i vilka sammanhang tidningar väljer att nämna begrepp som handikapp, funktionshinder, funktionsnedsättning och funktionsvariation. Vi kommer också att diskutera de korpusmetoder vi använder oss av och hur de påverkar våra resultat.

Föreläsare: Stina Ericsson, professor, Institutionen för svenska språket, Daniel Wojahn, forskare, Institutionen för svenska språket.

Datum: 2019-10-11

Tid: 13:15 - 15:00

Kategorier: Humaniora

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
C362

Kontaktperson: Inga-Lill Grahn

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?