• Ny sommarkurs: Prova på att dialektforska i sommar!

[2018-02-19] Vill du prova på att vara dialektforskare i sommar? Välkommen till kursen Dialektforskning i praktiken (7,5 hp) som är ett samarbete mellan Institutionen för svenska språket och Institutet för språk och folkminnen. Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på hur det är att vara språkforskare, och som är intresserad av hur dialekter är uppbyggda, hur de förändras och varierar i vår samtid.

• Ny bok av Tommaso M. Milani: Queering Language, Gender and Sexuality

[2018-02-15] Tommaso M. Milani, professor i flerspråkighetsforskning på Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet, har i dagarna kommit ut med en artikelsamling som visar upp sammanlagt tio års forskning om språk, kön och sexualitet med inslag av queerteori.

• Vi söker nya lektorer i flerspråkighetsforskning!

[2018-02-15] Institutionen för svenska språket bedriver både undervisning och forskning i svenska som andraspråk samt forskning inom flerspråkighetsfältet. Båda områdena är mycket expansiva, och vi söker nu nya medarbetare i form av universitetslektorer i flerspråkighetsforskning.

• Ny spännande doktorandkurs: Multilingualism, Affect and Embodiment

[2018-01-22] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet erbjuder under vårterminen 2018 en ny spännande doktorandkurs, "Multilingualism, Affect and Embodiment".

• Är du en av våra nya forskningsassistenter?

[2018-01-19] Institutionen för svenska språket, vid Humanistiska Fakulteten, söker två forskningsassistenter med goda kunskaper i svensk språkhistoria och filologi samt kunskaper om svenska medeltidstexter.

• Grammatikfestivalen firar 10-årsjubileum på Stadsbiblioteket 23 mars

[2018-01-10] I år hålls Grammatikfestivalen för tionde året i rad och flyttar för första gången in på Stadsbiblioteket där det kommer att bjudas på spännande föredrag om språk och grammatik. Temat blir Göteborgs språkliga mångfald och datumet är spikat: 23 mars.

• Är du sjuksköterska med ett starkt forskningsintresse?

[2017-12-13] Just nu söker Institutionen för svenska språket en forskningssjuksköterska som kommer att placeras i projektet "Språkliga och extra-lingvistiska parametrar för tidig upptäckt av kognitiv svikt".

• Får bidrag från Vetenskapsrådet för postdoktjänst på Island

[2017-11-30] Vetenskapsrådet har fattat beslut om höstens utlysning av Internationell postdok och Filippa Lindahl som disputerade våren 2017 har beviljats bidrag på 1050 000 kronor per år under tre år, för en postdoktjänst på Island.

• Vilken är Kents mest deprimerande låt?

[2017-11-09] Dataanalytikern Filip Wästberg har använt sig av Språkbankens sentimentlexikon för att avgöra vilken låt av bandet Kent som är mest deprimerande.

• Se föreläsningen med Anna Bikont i efterhand

[2017-10-31] Nu kan du se föreläsningen To be a Pole, a Jew and a Journalist in Today's Poland som Anna Bikont, Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2017, höll den 19 oktober. Arrangerade gjorde Retorikcentrum.