• Mats är belgaren som har studerat svensk språkvetenskap

[2019-03-25] Vad ska du läsa om du drömmer om att bli en författande bonde? Om du frågar Mats Lelie från Belgien så är svaret svenska vid Göteborgs universitet. Efter bara ett år som utbytesstudent hade Mats lärt sig svenska språket och beslutade sig för att söka en kurs i svenska på universitetsnivå.

• Responsen från lärare viktig vid undervisning i svenska som andraspråk

[2019-03-06] Vuxna nybörjare i svenska som andraspråk förväntar sig, önskar och uppskattar en allsidig respons från sina lärare - såväl beröm som kritik. En ny avhandling visar att lärarresponsen är en väsentlig del både av lärande och undervisning.

• Bli bättre på ditt jobb med en skrivarkurs

[2019-02-28] Ägnar du dig åt dolt skrivande eller sysslar du kanske med alldeles vanligt skrivande? Oavsett vilken typ så är en skrivarkurs vid Göteborgs universitet troligtvis något för dig. Anja Malmberg, kursansvarig på kvällskursen Skriva 15 hp, tror att alla kan ha nytta av att förbättra sitt skrivande.

• Hon har läst världens mest användbara kurs

[2019-02-27] Mitt under den svenska valspurten blev Klara Järgenstedt antagen till en retorikkurs vid Göteborgs universitet. Ett mer lämpligt tillfälle är svårt att hitta om man vill studera retorik och argumentationsteknik. Mycket riktigt gav kursen nya perspektiv på politiska debatter men det påverkade också hur hon såg på nästan allting annat.

• Pia bytte rörläggning mot svenska

[2019-02-21] Om man har familj och ett fast jobb kan det vara ett stort och skrämmande steg att börja studera på universitetet, särskilt om man har varit yrkesverksam i hela sitt vuxna liv. Pia Nilsson var i precis den sitsen när hon bestämde sig för att studera kurser i svenska språket vid Göteborgs universitet.

• Modersmålsundervisning hindrar inte elevers utveckling av svenska

[2019-02-21] Det skriver 22 språkforskare, däribland Tommaso Milani och Julia Prentice på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet, i Svenska Dagbladet idag med anledning av Internationella modersmålsdagen.

• Danskan blev en oväntad favorit för Julia

[2019-02-20] Julia Romell har varit språkintresserad så länge hon kan minnas, och när hon började studera på universitetet var det franska som gällde. Men i ett infall sökte hon en kvällskurs i danska – något som skulle leda till nya idéer, ny inriktning på studierna och dessutom fick hon vänner för livet.

• Betydelsen hos sammansatta ord är inte självklar

[2019-02-07] När det kommer till att lära sig svenska kan sammansatta ord vara en svårighet. I en ny avhandling undersöks hur gymnasieelever med svenska som modersmål, respektive flerspråkiga elever med svenska som andraspråk, tolkar sammansättningar av olika slag.

• Specialnummer om genus, sexualitet och språkliga landskap

[2019-01-23] Överallt i vår omgivning möter vi språk på olika sätt. Genom namn på byggnader, gator och butiker, i annonser, eller online. Den internationella tidskriften Linguistic Landscape publicerar forskning som fokuserar på hur språk kan förstås i samspel med dess omgivning. Nu har tidskriften gett ut ett specialnummer om genus, sexualitet och språkliga landskap. Tommaso Milani på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet är redaktör.

• Manegen krattad för Canvas hos institutionen för svenska språket

[2019-01-23] På institutionen för svenska språket betraktas Canvas som ett verktyg för att förbättra undervisningen. Införandet av den nya lärplattformen ses som en naturlig del i det pedagogiska utvecklingsarbete som redan pågår vid institutionen. Ett arbete som svetsat samman lärarna och lagt grunden för en smidig övergång från GUL.