• Kristinn Jóhannesson Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020

[2020-05-20] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utnämna Kristinn Jóhannesson, cand. mag., till Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020. Han har under många år gjort stora insatser som kulturförmedlare mellan Island och Sverige, och bland annat bidragit till att öppna upp den rika isländska medeltidslitteraturen för en bred svensk publik.

• Emma Sköldberg tilldelas Erik Wellanders pris

[2020-05-05] För sitt arbete inom lexikografi belönas Emma Sköldberg med Erik Wellanders pris 2020.

• Lotta Olvegård får medel för praktiknära forskning i skolan

[2020-05-04] Sex projekt har beviljats medel inom ramen för regeringsuppdraget kring praktiknära forskning i skolan ¿ ULF. Charlotta Olvegård vid Institutionen för svenska språket är huvudansökande för ett av projekten och är glad att nu kunna ägna sig mer åt det som intresserar henne mest. - Det betyder att jag får tid att tillsammans med andra forskare och lärare forska om det som intresserar mig mest: Text, språk och litteracitetsutveckling i skolan med fokus på flerspråkiga elever, säger Charlotta Olvegård.

• Sommarjobbare ska hjälpa demensforskningen

[2020-04-29] I veckan tilldelades Dimitrios Kokkinakis vid institutionen för svenska språket ett stipendium på 80 000 SEK från Demensförbundet. Stipendiet ska användas till att segmentera och transkribera flera hundra ljudinspelningar. Resultatet kommer att vara underlag för att studera hur man i språket kan upptäcka tidiga tecken på demens. Nu ska ett antal sommarjobbare rekryteras för att genomföra transkriptionerna.

• Språkbanken bidrar till nya sätt att tillgängliggöra KB:s samlingar

[2020-04-28] Tillsammans med Kungliga bibliotekets (KB) nystartade datalabb kommer Språkbanken Text att bidra till att tillgängliggöra delar av KB:s samlingar. ¿ Samarbetet innebär mycket goda nyheter för digital humaniora och samhällsforskning i Sverige, säger Love Börjesson, verksamhetsledare för KB-labb.

• Kommunikatören Agnes: Viktigt att se maktstrukturer i språket

[2020-03-31] Språk och makt är en 7,5 poängskurs på Göteborgs universitet där studenterna djupdyker i de sociala strukturer som gömmer sig i språket. En kurs som Agnes Hillert, egenföretagare och kommunikatör på Västra Götalandsregionen, har användning av varje dag i sitt arbete. ¿ Det finns alltid lager av makt i språket och det är viktigt att vara medveten om, säger hon.

• Grammatikkursen fick Örjan att se elevtexter i nytt ljus

[2020-03-24] Är du svensklärare och vill hitta nya sätt att undervisa i grammatik? I så fall är kursen "Grammatikdidaktik för svensklärare" något för dig ¿ åtminstone om du frågar Örjan Johansson på Västerbergslagens utbildningsförbund i Ludvika. - Det var ett perfekt tillfälle för mig och många andra svensklärare att fylla en stor kunskapslucka.

• Assar ser igenom de retoriska knepen efter retorikkursen

[2020-03-23] Assar Wixe har gått grundkursen i retorik vid Göteborgs universitet. Numera går det inte en sekund utan att han tänker på alla retoriska knep som används runt omkring honom i samhället. Dessutom har han har fått många nya vänner.

• Ord som broar och barriärer

[2020-03-06] När hörde du senast en forskare formulera en slagkraftig oneliner eller tvärsäkert konstatera att så här ÄR det? Nja, forskare uttrycker sig oftast försiktigt med ibland ett krångligt språk. - Det finns en motsättning mellan det vetenskapliga kravet på att det man säger ska vara väl underbyggt och det mer journalistiska behovet att förenkla. Men de båda förhållningssätten kan ändå ofta mötas, menar Hans Landqvist.

• Texter om äldre och kultur berättar mer om myndigheters skrivande

[2020-02-25] Hur skiljer sig skrivna texter som till exempel formella rapporter, broschyrer och personliga e-postmeddelanden i en återkommande serie av kommunikation, så kallade textkedjor? I en språkvetenskaplig avhandling undersöks relationer mellan texter skrivna inom en statlig satsning på kultur för äldre.