• Barbro Wallgren Hemlin ny docent i svenska språket

[2019-11-21] Barbro Wallgren Hemlin har utnämnts till ny docent i svenska språket. Hennes forskning har resulterat i en textkritiska utgåva av den gamle poeten och biskopen Esaias Tegnérs kyrkliga tal. – I grunden är forskningen editionsfilologisk men kan också ses som ett allmänt kulturhistoriskt projekt. Utgåvan som kommer ut nu kommer att bli stående på bibliotekens referenshyllor, och förhoppningsvis också användas, under lång tid.

• Avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse blev en lärarfavorit

[2019-10-18] Anna Lindholms avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse på svenska har utsetts till Skolportens favorit. ¿ Det känns som en viktig bekräftelse att ämnet engagerar fler än bara mig, säger hon.

• Nina Tahmasebi ny docent inom växande forskningsfält

[2019-10-10] När Nina Tahmasebi började forska kring automatiska metoder för att studera språkförändringar var hon en av få inom fältet. – I år höll vi vår första internationella workshop och fick över 50 inskickade artiklar. Att få vara med om detta känns enormt roligt! Nu har Nina Tahmasebi antagits som docent vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

• Två års ordläsning

[2019-10-04] Ett ord var femte sekund, det var ungefär den takt som universitetslektor Barbro Wallgren Hemlin höll när hon läste in samtliga 65 000 ord i Svensk ordbok. Inläsningarna pågick under två år.

• Här görs två av Svenska Akademiens ordböcker

[2019-10-04] Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, eller SO, fyller 10 år. En andra upplaga är på gång där vissa ord har mönstrats ut, nya har tillkommit och exemplen har fått en översyn.

• Henrik Rosenkvist prisas för sin dialektforskning

[2019-09-27] Henrik Rosenkvist, professor vid Institutionen för svenska språket, har fått pris av Kungl. Gustav Adolfs akademien för sina insatser för svensk dialektforskning.

• Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

[2019-09-10] För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet "rock", och om det med "damm" menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord med fler än en innebörd.

• Språkriktighetstest och scensamtal på Bokmässan

[2019-09-09] Den 26-29 september håller Svenska mässan svängdörrarna öppna för årets Bokmässa. Göteborgs universitet finns på plats i år igen – och så även Institutionen för svenska språket som håller i flera programpunkter på scenen och ett språkriktighetstest.

• Studenter examinerades genom podd om språkfrågor

[2019-06-26] När studenterna i Svenska med språkvetenskaplig inriktning skulle redovisa sina diskussioner kring språkriktighet valde läraren Maia Andréasson att examinera dem via podd. - Det var lite nervöst men också roligt. Det blev mer intressanta diskussioner än vid en presentation, säger studenten Johanna Albinsson som läser Språkkonsultprogrammet på Göteborgs universitet.

• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-12] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.