• Ny professor med intresse för språk, samhälle och genus

[2018-12-03] Stina Ericsson på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet har i dagarna utnämnts till professor i svenska med inriktning mot språksociologi och interaktion. Till en början intresserade sig Stina främst för interaktionen mellan människor och maskiner men med tiden har hennes forskningsintresse utvecklats till att allt mer inkludera interaktionen mellan människor, i det forskningsfält som kallas sociolingvistik.

• Mammaforum vinner Aurora-nätverkets Diversity and Equality Award

[2018-12-03] Alma Rauer, en av initiativtagarna till projektet, var på plats i Antwerpen för att ta emot Aurora-nätverkets pris.

• Domarnas favorit i Forskar Grand Prix

[2018-11-28] 5:a från Agnes Wold, 5:a från Patrik Hadenius och 5:a från Katrin Sundberg. Det blev full pott från samtliga domare när Anders Agebjörn, doktorand i svenska som andraspråk, ställde upp som finalist i årets Forskar Grand Prix. Men juryns omdömen räckte ändå inte till en förstaplats ¿ det blev silver och en hedrande andraplats.

• Anders Agebjörn är finalist i Forskar Grand Prix 2018

[2018-11-19] Den 27 november hålls finalen av årets Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm. Anders Agebjörn från institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet är en av sex finalister som ska tävla om vem som kan ge den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin egen forskning.

• Ny teknik gör det lättare att identifiera förfalskade texter

[2018-11-14] Ny teknik har gett oss nya möjligheter, och nya behov av, att analysera och klassificera text, med avseende på vem eller vilka som har skrivit den. Runt tio tusen ord behövs för att ha en rimlig chans att identifiera en skribent. Detta skriver Niklas Zechner, expert på Språkbanken på institutionen för svenska språket, i en artikel i Språktidningen.

• Otydligheter i nedskrivna polisförhör kan äventyra rättssäkerheten

[2018-11-12] Hur återges de förhördas berättelser om en händelse när de skrivs ner? Forskare vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet har undersökt polisens förundersökningar om våld i nära relationer. Resultatet visar bland annat att det finns otydligheter om vem källan är till uppgifter i polisförhören.

• Projekt ska upptäcka språkförändring med hjälp av språkteknologi

[2018-11-07] Nina Tahmasebi, forskare på Språkbanken vid institutionen för svenska språket, har i dagarna fått medel för att utveckla automatiska metoder som ska kunna upptäcka språkförändringar över tid. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och förväntas pågå 2019-2022.

• Vetenskapsrådet finansierar projekt om nyanländas samhällsorientering

[2018-11-05] Nu meddelas att en stor del av Vetenskapsrådets utdelning i utbildningsvetenskap 2018 går till ett nytt forskningsprojekt vid institutionen för svenska språket. Projektet löper över fyra år, finansieras med sammanlagt 5 899 111 kronor och har fått namnet Medborgar- och demokratifostran för vuxna nyanlända migranter? En policy-etnografisk studie av samhällsorientering i tre storstadskommuner

• Ämnets dag populärt sätt för lärare att ta del av forskning

[2018-10-31] För fjärde året i rad arrangerades Ämnets dag inom svenska på Göteborgs universitet - en dag där yrkesverksamma lärare får ta del av aktuell forskning för att kunna använda i sin egen undervisning.

• Nationella språkbanken förbättrar digitaliseringen av dagstidningar

[2018-10-25] Nu är det klart att Nationella språkbanken och Kungliga biblioteket ingår i ett samarbete för att förbättra processen vid massdigitalisering av text. Projektet, som löper 2019¿2020, kommer att vara en viktig del i den pågående digitaliseringen av dagstidningar vid Kungliga biblioteket.