• Studenter examinerades genom podd om språkfrågor

[2019-06-26] När studenterna i Svenska med språkvetenskaplig inriktning skulle redovisa sina diskussioner kring språkriktighet valde läraren Maia Andréasson att examinera dem via podd. - Det var lite nervöst men också roligt. Det blev mer intressanta diskussioner än vid en presentation, säger studenten Johanna Albinsson som läser Språkkonsultprogrammet på Göteborgs universitet.

• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-12] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.

• Tredje kullen språkkonsulter tog examen

[2019-06-10] Förra veckan försvarade studenterna på Språkkonsultprogrammet vid Göteborgs universitet sina examensarbeten. I uppsatserna hade studenterna gjort djupdykningar i allt från i identitetskonstruktion på Tinder till klarspråk i texter om det fria skolvalet. Onsdagen bjöd på avslutningsmingel med snittar och bubbel.

• Bredare profilnamn ska lyfta flerordsuttryck: "Ordförrådet är mer än bara enskilda ord"

[2019-05-31] Traditionen - och kunskapen - kring svensk ord- och ordboksforskning är stark på Göteborgs universitet. Nu har också forskningsområdet fraseologi lagts till i namnet på profilen Lexikologi och lexikografi, till vilken ordboksredaktionen för SAOL och Svensk ordbok hör. - Vi forskar redan kring hur ord kombineras med varandra och om olika typer av fasta uttryck i svenskan, men genom tillägget blir det mer synligt, säger Emma Sköldberg, lektor och docent vid Göteborgs universitet.

• Intervjufilm presenterade nya professorer

[2019-05-23] Årets professorsinstallation innehöll ett helt nytt moment där varje professor presenterades med en kort intervjufilm. Stina Ericsson och Åsa Wengelin från institutionen för svenska språket var två av de nyinstallerade professorerna ¿ nu kan du se deras och alla de andra professorernas filmer på GU Play.

• Kursen Skriva gav Malin självförtroende

[2019-05-15] Mitt i karriär och småbarnsåren valde Malin Odepark Larsson att ta tjänstledigt för att läsa kursen Skriva på Göteborgs universitet. ¿ Det är det bästa jag har gjort! Jag fick en sådan självförtroendeboost att jag vågade söka tjänsten som kommunikatör som jag har idag.

• Stort intresse kring forskning om språk och sexualitet

[2019-05-09] Forskning kring språk och sexualitet lockade 120 föredragshållare och 150 åhörare på Konferenscentrum Wallenberg 2¿4 maj. Årets Lavender Languages and Linguistics blev den största i konferensens historia. - Det var hög kvalitet och mycket intressanta diskussioner, säger Tommaso Milano, professor och en av huvudarrangörerna.

• Språkteknologi och AI ska hjälpa Arbetsförmedlingen

[2019-05-06] Nationella språkbanken på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ska hjälpa Arbetsförmedlingen i sitt nya uppdrag. Under våren kommer Språkbanken att träna en ny språkmodell med hjälp av AI, väl på plats ska modellen bidra till att automatisera Arbetsförmedlingens analysarbete. Peter Ljunglöf och Dan Rosén är ansvariga för arbetet med att träna språkmodellen.

• Att tala svenska i amerikasvenska dialektintervjuer

[2019-05-02] Hur agerar intervjuare och intervjuade amerikasvenskar gemensamt för att samtala på svenska? Det visar en ny avhandling.

• Mötesspråket en utmaning när förvaltning möter internationalisering

[2019-04-24] Det finns en spänning mellan den högre utbildningens internationaliseringsuppdrag och den svenska förvaltningstraditionen. Det visar en ny studie där universitetens språkpolicyer jämförts. - Universiteten förväntas locka till sig internationella studenter och medarbetare, men samtidigt krävs goda kunskaper i svenska för att kunna delta på alla nivåer i verksamheten, säger Susanna Karlsson vid Göteborgs universitet.