"Jaså" men inte "näså" - Grammatikfestivalen sätter det talade språket i centrum

Nyhet: 2016-03-14

Doktoranderna Joel Olofsson och Linnéa Bäckström vill visa att det är roligt med grammatik. Foto: Thomas Melin. Doktoranderna Joel Olofsson och Linnéa Bäckström vill visa att det är roligt med grammatik. Foto: Thomas Melin.

Nu på fredag den 18 mars anordnar Göteborgs universitet den årliga Grammatikfestivalen. Den här gången kan besökarna lyssna på föreläsningar med intressanta infallsvinklar på temat talspråk. Bland annat handlar det om vad medeltida pilgrimer och Starbucks har gemensamt.

Festivalen uppmärksammar nya rön inom grammatikforskningen, paketerade i ett lättillgängligt format. Svensktalande amerikaner, älvdalska, överklasstockholmska och göteborgsdialekter är exempel på programpunkter som publiken kan ta del av.

− Vi vill visa att det är roligt med grammatik. En annan föreläsning kommer att handla om varför man exempelvis kan säga ”jaså” men inte ”näså” eller ”joså”, fast man kan säga ”ja”, ”nej” och ”jo”. Inom forskningen ser vi att det hela tiden händer saker inom grammatiken, säger Linnéa Bäckström, doktorand i nordiska språk och en av arrangörerna.

Det är åttonde året i rad som universitetet anordnar festivalen, som vänder sig till alla som sysslar med eller är intresserade av grammatik. Den är en del av den nationella Grammatikdagen som uppmärksammas i olika delar av landet.

− Många har skräckupplevelser från grundskolan när det gäller grammatik, men man behöver inte vara rädd för ämnet. Det är både spännande och medryckande, säger Joel Olofsson, doktorand i nordiska språk som också är med och arrangerar festivalen.

Fakta:
Grammatikfestivalen på Humanisten arrangeras av institutionen för svenska språket och institutionen för språk och litteraturer. Fri entré. Ingen anmälan krävs. Utbildningsradion kommer att filma festivalen och sända den senare på Kunskapskanalen.

Tid: Fredag 18 mars, kl. 10:00-17:00 (Dagen avrundas med mingel för föredragshållare och publik.)
Plats: Stora Hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6, Göteborg
Programmet i sin helhet: http://svenska.gu.se/samverkan/grammatikfestivalen

För mer information:
Linnéa Bäckström, telefon: 031-786 4537, e-post: linnea.backstrom@svenska.gu.se
Joel Olofsson, telefon: 031-786 5298, e-post: joel.olofsson@svenska.gu.se

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29