Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Heidi Niemelä är ny gästdoktorand

Nyhet: 2019-01-09

Från och med januari månad har institutionen för svenska språket nöjet att välkomna Heidi Niemelä som ny gästdoktorand på institutionen. Heidi är doktorand i finska språket vid Uleåborgs universitet och kommer att stanna i tre månader framåt.

HeiHeidi Niemelädi Niemelä intresserar sig främst för språkideologier, språkpolitik, språkmedvetenhet och flerspråkighet. I sina doktorandstudier koncentrerar hon sig särskilt på språkideologier i finsk grundutbildning. Eftersom finländska skolor ständigt blir mer mångkulturella är det viktigt att studera tankar, uppfattningar och känslor i samband med finska språket. I avhandlingen fokuserar Heidi på den finsktalande majoriteten, vars språkideologier definierar språk- och språkanvändningen som ses som korrekt och därmed även vem som anses finsktalande och på vilka kriterier.

Deltar i projekt om språkundervisning

Sedan 2018 har Niemelä också arbetat som bidragsforskare vid Helsingfors universitet för Itä-Helsingin uudet Suomen kielet-tutkimushanke (The New Finnish Languages of East Helsinki Research Project). Studierna i projektet har genomförts i det flerspråkiga östa Helsingfors i samverkan med både skola och dagis i området.

Målet med projektet är att omdefiniera och förändra uppfattningen av språkkunskaper och praxis för språkundervisning av invandrargrupper genom att aktivt erkänna och använda de många språk de pratar. Projektet leds av professor Jyrki Kalliokoski. Övriga medlemmar i forskargruppen är universitetslektor Heini Lehtonen och professor Janne Saarikivi, samt konstnärerna Heidi Hänninen och Anne Siirtola.

Läs mer om projektet här (webbplatsen är på finska)

AV:

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?