Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

Nyhet: 2017-05-16

 Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken – exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

– Heldagen är ett återkommande inslag i kursen "Svenska som andraspråk 1,30 hp" och syftar till att ge studenterna en konkret inblick i verksamma lärares arbete, säger Camilla Håkansson, universitetsadjunkt i svenska som andraspråk och en av arrangörerna.

En inblick i arbetet som svenska som andraspråkslärare

Inom svenska som andraspråk finns ett stort antal lärarstudenter som läser ämnet som sitt andra eller tredjeämne i sin examen. Det betyder att de inte har möjlighet att få någon verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i svenska som andraspråk eftersom man i den nuvarande lärarutbildningen bara får göra sin VFU i sitt förstaämne.

– Genom att bjuda in verksamma lärare i svenska som andraspråk till Humanisten får studenterna en inblick i deras arbete. I samband med arrangemanget gör studenterna även ett studiebesök på skolorna, berättar Camilla Håkansson.

Fokus på undervisning i svenska som andraspråk

Programmet innehåller föredrag och konkreta övningar där studenterna själva får testa undervisningsmetoder. Innehållet handlar om undervisning i svenska som andraspråk på olika nivåer, exempelvis undervisning för nyanlända, undervisning på språkintroduktionsprogrammet och undervisning för avancerade inlärare på väg att nå behörighet till gymnasiet. I programmet finns också ett föredrag om muntligt berättande av Ola Henricsson och ett föredrag om digitala verktyg i undervisningen av Agnieszka Holgersson.

– Dagen ska förhoppningsvis leda till en större insikt i arbetet som lärare i svenska som andraspråk. Föredragen visar att arbetet innefattar många olika typer av undervisningsgrupper och olika språkliga nivåer. Studenterna får även kunskaper om metoder och verktyg som konkret kan användas i undervisningen, menar Camilla Håkansson.

Om Ämneslärarprogrammet

Vill du bli gymnasielärare? Vill du vara med och påverka framtiden och bidra till unga människors möjlighet att utvecklas och växa?
Läs mer om Ämneslärarprogrammet

AV:

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?