Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Henrik Rosenkvist prisas för sin dialektforskning

Nyhet: 2019-09-27

Henrik Rosenkvist, professor vid Institutionen för svenska språket, har fått pris av Kungl. Gustav Adolfs akademien för sina insatser inom svensk dialektforskning.

– Traditionellt sett har dialektologer inte sysslat med syntax, och syntaktiker har inte intresserat sig för dialekter. Men det finns stora empiriska och teoretiska fördelar med att kombinera de här två perspektiven, och i många europeiska länder är dialektsyntax ett ganska stort forskningsfält.

Rosenkvist har varit en av de första att gå på djupet med detta i Sverige. Priset innebär bland annat att dialektsyntax kan ses som en mer etablerad forskningsgren.

- Det är väldigt roligt att veta att andra läser och uppskattar den forskning som jag har sysslat med de senaste 10–15 åren.

Prissumman är 80 000 kronor, och motiveringen är: "För hans skarpsinniga arbete rörande svenska dialekter där han anlagt nya infallsvinklar och därigenom förnyat forskningsfältet". Priset delas ut den 6 november i Uppsala slott med efterföljande middag i Rikssalen.

– Det är en bra början på firandet, säger han.

Henrik Rosenkvist kan också höras som expert i P1-programmet Språket.

AV:

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/aktuellt/nyheter/fulltext//henrik-rosenkvist-prisas-for-sin-dialektforskning.cid1645751
Utskriftsdatum: 2020-07-06