Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hon har eleven i fokus

Nyhet: 2017-04-12

Marisa Phuikamphi flyttade från Thailand till Sverige när hon var 14 år och lärde sig svenska i Sverige. Idag utbildar hon sig till gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk.

– Jag insåg att det var viktigt att snabbt lära mig svenska. I början var jag blyg men det vände när jag började skolan. Att lära sig språket handlar inte bara om att förstå vad andra människor säger. Det är viktigt för att ha möjlighet att kunna ta del av kulturen. Jag har ett stort intresse för svenska språket och nordiska språk och vill förstå varför man skriver som man gör.

Intresse för språk och ledarskap

Efter gymnasiet genomgick Marisa Grundläggande militärutbildning och i den ingick en ledarutbildning. Utbildningen innebar att hon fick ny kunskap om koder i språket. Därefter arbetade hon som lärarvikarie.

Uppskattad utbildning

Nu läser hon andra terminen på utbildningen till gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon uppskattar både programmet, grammatikkursen med bildningsresan till Danmark.
– Kursen är intressant och lärorik, läraren Maia Andréasson är en källa till inspiration. Det är en utmaning för mig att lära mig danska.

Marisa uppskattar att lärarutbildningen i Göteborg har forskningsanknytning.
– Det är positivt att man sätter en hög standard och att det finns en tydlig forskningsanknytning. Det roligaste med utbildningen är problemlösning och att arbeta med kollegor och studenter i team.

Det finns också utmaningar med studierna.
– En utmaning som samtidigt är en tillgång i den framtida yrkesrollen är att jag ska undervisa i ett språk som inte är mitt modersmål. Jag ser utbildningen som att jag även lär mig mer om språket.

Målet flyttar inte på sig

I sin framtida yrkesroll ser Marisa fram emot att arbeta i team med kollegor och att ha eleven i fokus.
– Jag lärde mig svenska som tonåring och vill visa mina elever oavsett bakgrund att man kan lära sig språk även senare i livet. Jag vet att målet står kvar, även om vägen dit kan vara krokig.

Vill du bli gymnasielärare?

Läs mer om ämneslärarprogrammet

Sök senast 18 april via antagning.se

AV:

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?