Mammaforum vinner Aurora-nätverkets Diversity and Equality Award

Nyhet: 2018-11-30

Mammaforum vinner Aurora-nätverkets Diversity and Equality Award 2018. På plats i Antwerpen för att ta emot priset var Alma Rauer, adjunkt på institutionen för svenska språket och en av initiativtagarna till projektet.

– Jag är naturligtvis jätteglad, eftersom detta visar att det vi gör är relevant, inte bara i en den svenska kontexten. För mig känns det som att vi fått en ”okej-stämpel” på att universitetet faktiskt ska göra sånt här, att det inte bara är möjligt utan även önskvärt. Egentligen är det ganska enkelt. Vi på institutionen vet mycket om andraspråksinlärning och flerspråkighet, studenterna vill öva på att omsätta sina teoretiska kunskaper till praktiska och det finns en grupp kvinnor som annars inte nås av undervisning, men som gärna vill lära sig svenska, säger Alma Rauer.

Lära sig svenska i sin egen takt

Mammaforum är en öppen mötesplats för undervisning i svenska för nyligen invandrade gravida kvinnor och nyblivna mammor i stadsdelen Bergsjön. Ofta kan dessa kvinnor inte delta i samhällets vanliga former för undervisning i svenska, t.ex. SFI, eftersom undervisningen sker i klassrum på dagtid och kräver hög närvaro. Till undervisningen på Mammaforum kan mammorna ta med sig barnen och lära sig svenska i sin egen takt, så att de kan lära sig förstå information och fatta viktiga beslut, till exempel sådan som rör deras egen och barnens hälsa.

30-tal nominerade projekt från hela Europa

En jury med representanter från Aurora-nätverkets medlemsuniversitet valde Mammaforum från ett 30-tal nominerade mångfaldsprojekt från nio universitet i Europa till det bästa projektet för sitt sätt att kombinera undervisningssituationer inom ämnet svenska som andraspråk med att göra nytta för samhället.

Undervisningsprojektet på Mammaforum startades hösten 2014 och sedan dess har nio studenter varit involverade i projektet. Det är studenterna som driver projektet framåt, tillsammans med mötesplatsen Mammaforum och personal vid institutionen för svenska språket, där Alma Rauer är anställd som universitetsadjunkt.

Till nytta också för studenter och akademin

Mammaforum är utformat så det även ska vara till nytta för de deltagande studenterna och för akademin. Studenter som valt svenska som andraspråk får vid sidan av studierna praktisk erfarenhet som lärare.
– Mammorna kan själva ta initiativ till vad de behöver lära sig. De kan säga ”jag vill lära mig det här”, och då prövar studenterna sig fram till det bästa sättet att lära ut det på. Studenterna är både lärare och lärande. Och vi på institutionen försöker stötta studenterna genom handledning och hjälp med praktiska göromål.

Vinsten innebär – utöver äran – också ett studiebesök på ett av medlemsuniversiteten i Aurora-nätverket.

– Jag vet inte vilket universitet vi ska besöka ännu, men det finns flera intressanta alternativ, säger Alma Rauer.

Mer information

Vill ni veta mer om Mammaforum-projektet kan du läsa Studenter möter mammaforum, ett undervisningsprojekt i lärarutbildningen i Rapporter om svenska som andraspråk (ROSA) 20.

Mer information om Aurora-nätverket hittar du här på Medarbetarportalen.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29