Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nordisk konferens på temat grammatik, kritik och didaktik

Nyhet: 2017-10-12

Hallå där Anna Maria Hipkiss, universitetslektor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession och en av de ansvariga när Trettonde nordiska konferensen om systemisk-funktionell lingvistik och socialsemiotik genomförs på Pedagogen 12-13 oktober.

Vad betyder egentligen systemisk-funktionell lingvistik?
– Jaa, på några rader så där... Det är ett sätt att förklara och beskriva språk, utan att begränsa sig till enbart grammatik. Systemisk funktionell lingvistik inkluderar hela det språkliga spektrat och hur språk i olika situationer och på olika sätt skapar betydelser. SFL-forskning intresserar sig för både språket som det ”är”, som ett system, och språket som det brukas. Det som kanske är intressant för oss på Pedagogen, och lärarutbildningen dessutom, är ju att den här språkteorin ligger till grund för genrepedagogiken som haft stort genomslag i skolan.

Vilka blir huvudnumren på konferensen?
– Det är en konferens fylld av huvudnummer! Vi har tre plenarföreläsningar som var och en presenterar systemisk funktionell lingvistik ur ett grammatiskt, kritiskt eller didaktiskt perspektiv. Sen har vi mängder av intressanta sektionsföredrag som har väldigt många olika ingångar med studier inom vitt skilda områden, från klassrumsstudier och skolans språk till myndighetsspråk på Twitter till exempel.

Konferensen inleds med en terminologiworkshop där det ska diskuteras allmänna principer för översättning av termer från engelska till de nordiska språken. Målet är att ha en reviderad dansk, norsk och svensk terminologilista. Varför behövs detta?
– Den funktionella grammatiken har sitt ursprung i det engelska språket men teorin har använts i exempelvis nordisk forskning relativt etablerat de senaste 20 åren. De olika språken skiljer ju sig åt grammatiskt och därför är det inte så enkelt att bara ta den engelska terminologin och lägga den på till exempel det svenska språket, utan terminologin behöver stötas och blötas i relation till existerande terminologi för grammatik. I dagsläget är terminologin dessutom inte fullständig och i vissa fall finns det skillnader mellan begrepp på de olika nordiska språken som kanske kan diskuteras.

Läs mer om konferensen

För mer information, kontakta Per Holmberg, epost: per.holmberg@svenska.gu.se eller Anna Maria Hipkiss, epost: anna.maria.hipkiss@gu.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?