Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

Nyhet: 2017-05-18

Den nya rapporten Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande – en forskningsöversikt är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

– Att veta mer om hur skrivandet på arbetsplatser fungerar är nog nyttigt för alla som ska försöka få skribenter att utvecklas, men särskilt för dem som beställer eller planerar en klarspråksutbildning kan ha nytta av en del av forskningsresultaten för att idéer vilken typ av insats som kan ge bäst effekt, säger författaren Andreas Nord, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.

Skriv för mottagaren

Det finns mycket att hämta inom forskningen om skrivande i arbetslivet, som kan vara till nytta för den som ska planera och genomföra projekt för att lära skribenter att skriva bättre.
– Bland annat visar forskningen att man för att skriva bra texter behöver kunna många olika saker. Man måste inte bara veta mycket om det man ska skriva om utan även om mottagaren – och om de ramar man har för sin uppgift. Detta är särskilt tydligt i arbetsplatssammanhang, där det till exempel kan finnas en chef som ska tycka att det de anställda skriver är okej, menar Andreas Nord.

Ett relativt obeforskat område

Ett kapitel av rapporten ger en översikt över den forskning som specifikt handlar om klarspråk och klarspråksarbete.
– Detta är ett område som jag sedan tidigare var ganska insatt i, men något som förvånade mig när jag gick igenom det mer systematiskt var ändå att det finns så förvånansvärt lite forskning gjord, avslutar Andreas Nord.

Mer information

Läs rapporten: Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

Andreas Nord, telefon: 031-786 5278, e-post: andreas.nord@svenska.gu.se

AV:

Kontaktinformation

Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
46 (0)31-786 00 00

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/aktuellt/nyheter/fulltext//ny-rapport-om-klarspraksarbete-och-yrkeslivsskrivande.cid1467304
Utskriftsdatum: 2020-07-13