Språkbanken växer och söker ny personal

Nyhet: 2018-03-19

Vill du arbeta som forskare, systemutvecklare eller projektassistent inom det språkteknologiska området? Just nu växer vår nationella forskningsenhet Språkbanken i en rasande fart. Som ett resultat av detta söker vi nu personal till ett flertal tjänster.

Institutionen för svenska språket utlyser tre tjänster som samtliga är placerade hos Språkbanken Text. Språkbanken Text är en av tre avdelningar i den nyinrättade forskningsinfrastrukturen Nationella språkbanken, som finansieras av Vetenskapsrådet och medverkande lärosäten. Detta under perioden 2018–2024. Infrastrukturen ska stödja forskning som använder sig av språkligt material, i första hand forskning i språkteknologi och (svensk) språkvetenskap, men även digital humaniora och samhällsvetenskap.

Verksamheten i Språkbanken Text är sedan lång tid tillbaka inriktad på utveckling av svenska digitala språkresurser – i synnerhet informationsrika lexikaliska resurser – och språkteknologiverktyg för arbete med rikt annoterade samlingar av svenska texter som representerar ett brett urval av genrer och historiska perioder. I stor utsträckning tillgängliggörs resurserna och verktygen för forskning genom ett antal webbaserade grafiska gränssnitt:

Språkbanken Text arbetar i största möjliga utsträckning med öppna data, och många av de underliggande resurserna kan laddas ner utan hinder för fri användning.

Sista ansökningsdag för samtliga tjänster är 16/4 2018. Mer information om tjänsterna och hur du söker hittar du här:

Projektassistent (en eller flera)
Diarienummer: PAR 2018/302

Systemutvecklare (en eller flera)
Diarienummer: PAR 2018/304

Forskare (en eller flera)
Diarienummer: PAR 2018/308

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29