Svenska Akademien belönar språkvetaren och översättaren Anna Gunnarsdotter Grönberg

Nyhet: 2014-04-28

Svenska Akademien har tilldelat Anna Gunnarsdotter Grönberg, universitetslektor i svenska vid Göteborgs universitet, Stiftelsen Natur & Kulturs översättarpris för år 2014 på 40 000 kronor.

– Det var en total överraskning och jag känner mig verkligen hedrad, sägen Anna Gunnarsdotter Grönberg.

Priset som instiftades 1985, avser att belöna personer som gjort förtjänstfulla översättningar till eller från svenska språket.

– Just nu översätter jag romanen Illska av Eiríkur Örn Norðdahl som är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och kommer ut på svenska på Rámus förlag i höst.

Anna Gunnarsdotter Grönberg blev filosofie doktor vid Göteborgs universitet 2004 och har sedan verkat vid Institutionen för svenska språket samt Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg.

Hon brukar översätta från modern isländska men har översatt två så kallade tåtar från fornisländska inom ett stort nordisk projekt. Samtliga islänningasagor har nyöversatts till svenska, danska och norska och ges ut samtidigt den 28 april 2014 av ett förlag i Reykjavik.

– Det är ofta svårt att få tiden att räcka till både översättning och arbete på universitetet, men jag tycker om och mår bra av att arbeta med språket från två olika håll – dels det lite knappologiska som lärare och forskare, dels det mer kreativa som skönlitterär översättare.

De senaste årens mottagare av priset har varit Lena Grumbach och Magnus Hedlund (2009), Karin Löfdahl och Rika Lesser (2010), Ylva Hellerud och Martin Tegen (2011), Lars-Håkan Svensson och Akirako Hishiki 2012 samt Ulla Ekblad-Forsgren och Laura Cangemi (2013). Årets pris tilldelas Anna Gunnarsdotter Grönberg och Maria Ortman.

Mer information:
Anna Gunnarsdotter Grönberg