Länkstig

Elisabet Engdahl

Benämning saknas

Institutionen för svenska, flerspråkighet och
språkteknologi
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
K507
Postadress
Box 200
40530 Göteborg

Om Elisabet Engdahl

Ur ett allmänspråkligt perspektiv är svenska ett mycket intressant språk. Det upptäckte jag när jag var doktorand i allmän språkvetenskap vid University of Massachusetts-Amherst. Detta ledde till att jag disputerade på en avhandling om frågesatser i svenska 1980.

Efter några år som postdoc vid Stanford University, forskarassistent vid Max-Planck-institutet i Nijmegen och Lunds universitet, assistant professor vid University of Wisconsin-Madison och reader (docent) vid the Centre for Cognitive Science vid Edinburgh University kom jag 1995 till Göteborgs universitet och blev 2004 professor i svenska språket.

I början intresserade jag mig mest för syntax (ordföljd och frasstruktur) och semantik (hur man tolkar ord och meningar). På senare år har jag kommit in mer och mer på hur vi använder intonation (prosodi) för att få fram det vi vill säga. Jag är särskilt intresserad av hur vi anpassar både vad vi säger och hur vi säger det till vad vi tror att mottagarna vet och är uppmärksamma på, vilket brukar kallas informationsstruktur.

Jag följer med spänning hur det svenska språket utvecklas, hur nya konstruktioner kommer in och hur de sprider sig. Ett bra sätt att upptäcka vad som händer med svenskan är att jämföra med de närbesläktade nordiska språken danska, isländska och norska. Jag medverkar i nätverket ScanDiaSyn där ett tiotal forskargrupper runt om i Norden ingår. När jag beskriver och analyserar svenskan använder jag både Svenska Akademiens grammatik och språkteoretiska ramverk som Head-driven Phrase Structure Grammar (HPSG), Optimalitetsteori (OT) och Konstruktionsgrammatik (CxG).

Jag haft uppdrag inom Vetenskapsrådet, suttit i beredningsgruppen för Wallenberg Academy Fellows och ingått i styrgruppen för Svensk Nationell Datatjänst. 2008 blev jag invald i Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien och blev 2010 ledamot av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg. Motto: Inte en dag utan ett exempel.

Forskningsintressen / Research interests

Jämförande nordisk grammatik, svenskt samtalsspråk, informationsstruktur, intonation och ordföljd, språkteori, t ex Head-driven Phrase Structure Grammar (HPSG), Optimalitetsteori (OT), Konstruktionsgrammatik, Comparative Scandinavian grammar, spoken Swedish, intonation, word order, theoretical linguistics, e.g. HPSG, OT, Construction Grammar

Forskningsprojekt / Research projects

Samtalsspråkets grammatik (Grammar in conversation) (2001–2006)

NORDSEM | Jämförande semantik för nordiska språk (Comparative Semantics for Nordic Languages) (1998–2001).

Manuskript

The choice between bli-passive and s-passive in Danish, Norwegian and Swedish (1999)