Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ISLEX

ISLEX är en flerspråkig nätordbok som gjordes allmänt tillgänglig på Internet i november 2011. Ordbokens källspråk är isländska och danska, norskt bokmål, nynorska och svenska utgör målspråk.

Ordboken innehåller omkring 50 000 uppslagsord och -fraser och stor vikt läggs vid presentationen av fasta ordförbindelser av olika slag. Det är den moderna isländskans ordförråd som står i fokus.

Den isländska källspråksredaktionen ansvarar förutom för det isländska källspråket även för den gemensamma databasen och för de tekniska aspekterna av arbetet. Den kontrastiva isländsk-svenska analysen utförs av den svenska målspråksredaktionen vid Institutionen för svenska språket och denna förser det isländska källspråksmaterialet med svenska motsvarigheter. Det svenska arbetet har pågått sedan våren 2006.

När ISLEX öppnades för allmänheten var den inte riktigt färdig; det finns uppslagsord som inte har försetts med information på respektive målspråk. Arbetet med att komplettera ordboken, korrigera fel och avhjälpa befintliga brister kommer därför att fortsätta.

Förutom de skandinaviska språken kommer även färöiska att ingå som målspråk i ISLEX.

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2015-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?