Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SAOL - Svenska Akademiens ordlista

SAOL speglar samtidsspråket och ger uppgifter om ordens stavning, böjning, uttal och i många fall betydelse.

SAOL utkom med sin 14:e upplaga i april 2015. Nu finns den också som app för iOS- och för Android-telefoner. Huvudredaktör för boken är professor Sven-Göran Malmgren och vid institutionens ordboksredaktion har fil. dr Kristian Blensenius ansvarat för arbetet med appversionerna. Läs mer om SAOL som app här.

SAOL 14 är till sin yttre form lik föregående upplaga från 2006. Det finns dock några viktiga förändringar i den nya upplagan.

För det första har cirka 13 500 ord tillkommit och ca 9 000 utmönstrats. Många kanske saknar de utmönstrade, ofta ålderdomliga, orden; det bör då sägas att SAOL i första hand ska vara en ordlista över det levande svenska ordförrådet. Ord som har fallit för åldersstrecket hittar man oftast (med utförlig förklaring) i Svenska Akademiens ordbok, SAOB.

För det andra har nu alla substantiv, verb och adjektiv försetts med böjningsuppgifter.

MobiltelefonerFör det tredje har uttalsinformationen utökats genom att uppgifter om grav och akut accent (som i nyckel resp. cykel) tillförts.

För det fjärde har informationen om många ords betydelse utökats, bl.a. genom ett hänvisningssystem som gör det klart vart första och sista ledet i alla sammansatta ord hör (det är t.ex. inte samma föreställning i filmföreställning och gudsföreställning).

För det femte har en ny typ av uppslagsord införts, nämligen verbförbindelser av typen hoppa av och känna på sig.

För det sjätte har ett antal namn upptagits som uppslagsord, bland annat namn på alla länder.

För det sjunde har rekommendationerna utformats på ett ännu tydligare sätt än i SAOL 13 genom flitigare användning av formeln "hellre än". I stort sett ersätter den det äldre ”äv.” (även). Ett exempel är: sprej hellre än spray.

Den intresserade finner mer information i inledningen till SAOL 14, som kan läsas här.

Slutligen kan det nämnas att i princip alla äldre SAOL-upplagor, med sammanlagt över 200 000 olika uppslagsord, finns att beskåda på sajten SAOLhist.

Kontaktinformation

Anna Hannesdóttir, Lexikaliska institutet

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6

Telefon:
+46 (0)31 786 44 66

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2018-02-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/forskning/forskningsprofiler/lexikologi-och-lexikografi/lexikaliska-institutet/saol/
Utskriftsdatum: 2020-07-08