Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Argumentkonstruktioner i svenskan

Finansiering: Projektet finansieras genom Svenska Akademien och Kungl. Vitterhetsakademien, med ekonomiskt stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

I projektet undersöks argumentstruktur i svenskan från ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv.

Utgångsmaterialet är de valensramar som redovisas i större svenska ordböcker, men analysen inriktar sig på konstruktionsmönstren som sådana snarare än på lexikal valens. Efter en inledande pilotstudie av reflexiv- och deponenskonstruktioner ligger huvudfokus nu på treställiga predikat.

Avsikten med denna kartläggning av argumentkonstruktioner är dels att lägga en grund för att hantera även icke lexikaliserade mönster, dvs. kombinationer av verb och argumentstrukturer som inte ingår i verbens valens – dels att genom sitt omvända perspektiv också mer allmänt fånga andra mönster än vad som framträder från en lexikal utgångspunkt.

På ett mer teoretiskt plan är förhoppningen dessutom att bidra till ökad förståelse av samspelet mellan lexikon och syntax, genom att försöka belysa vad i argumentstrukturen som beror på lexikal valens och vad som snarare verkar följa av syntaktiska argumentkonstruktioner.

Konstruktionsgrammatik i Göteborg

Kontaktinformation

Benjamin Lyngfelt

Inst. för svenska språket, Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6, rum K423

Telefon:
031-786 4472

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?