Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ESST - Estlandssvenskans språkstruktur

I det här projektet ska vi studera en svensk dialekt som man inte vet så mycket om: estlandssvenska. Redan för 800 år sedan flyttade svenskar till öarna utanför Estlands kust, och deras språk utvecklades med tiden till en säregen svensk dialekt.

De flesta svenskarna där flyttade dock till Sverige i samband med andra världskriget. Trots att man har studerat dialekter i mer än 150 år så vet vi inte så mycket om hur man uttalar ord och ljud i estlandssvenska, och framför allt så saknar vi kunskaper om hur man bygger upp fraser och satser i estlandssvenska. Det är olyckligt, dels eftersom estlandssvenskan tycks vara väldigt speciell, dels eftersom de som talar estlandssvenska är både få och ganska gamla.

I resten av Skandinavian (Island, Färöarna, Norge, Danmark, Sverige och Finland) har man gjort stora insatser de senaste åren för att undersöka dialekternas ordföljd, och här i Sverige har man undersökt uttal och betoning i många svenska dialekter. Det material som har samlats in finns nu i stora databaser som är tillängliga för alla språkforskare. Men eftersom vi vet så lite om estlandssvenska så är bilden inte komplett. Vi vill alltså rätta till detta genom att undersöka estlandssvenska enligt samma principer som man tidigare använt för att undersöka de andra skandinaviska dialekterna.

I projektet ska vi både intervjua estlandssvenskar och sammanställa material från olika arkiv. Det finns inget särskilt arkiv för estlandssvenska, utan sådant får man leta efter både i Sverige, Finland och Estland. Dessutom har estlandssvenskarnas egen förening, Den Svenska Odlingens Vänner, tillgång till inspelningar och annat. Vi ska göra en katalog över alla dessa resurser, så att man i framtiden får det lättare att forska om estlandssvenskan.

Fyra forskare kommer att samarbeta i projektet. Maia Andréasson och Henrik Rosenkvist (båda i Göteborg) kommer främst att utforska estlandssvenskans morfologi och syntax, medan Susanne Schötz (Lund) och Eva-Liina Asu-Garcia (Tartu) kommer att fokusera på fonetik och fonologi.

Beskrivning:

ESST beskrivning

Projekthemsida:

ESST, Estlandssvenskans språkstruktur

Kontaktinformation

Henrik Rosenkvist

Inst. för svenska språket, Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6, rum K428

Telefon:
031-786 51 56

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?