Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturbanken

Finansiering: Finansierat av RJ 2004-2005, Svenska Akademien 2006-

Litteraturbanken är en digital resurs för svensk skönlitteratur och humaniora. Den ska vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning.

Den är till för alla men i första hand tänkt för forskare, universitetsstuderande, gymnasister och litterärt allmänintresserade. Huvuduppgiften är att samla in, arkivera och publicera skönlitteratur och viktigare humaniora samt göra det möjligt för användare att arbeta med materialet.

Litteraturbanken började som ett samarbete mellan Svenska Akademien, Kungliga Biblioteket och Språkbanken vid Göteborgs universitet. Riksbankens Jubileumsfond anslog medel till ett pilotprojekt under åren 2004–2005.

Från 2006 har Svenska Akademien tagit ansvaret för verksamhetens ekonomi och Litteraturbanken har blivit en ideell förening. Medlemmar är Svenska Akademien, Kungl. biblioteket, Språkbanken vid Göteborgs universitet, Svenska Vitterhetssamfundet och Vitterhetsakademien.

Språkbanken svarar för den tekniska utvecklingen av Litteraturbankens IT-infrastruktur - inklusive användning av språkteknologi där så är motiverat - samt för underhållet av webbplatsen.

Projektledare

Mats Malm, Litteraturvetenskap, GU

Lokal projektdeltagare

Språkbanken

Kontaktinformation

Språkbanken, Institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 8

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-04-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?