Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mätning av ordförråd i andraspråk

Finansiär: Riksbankens Jubileumsfond

Allt fler elever i den svenska skolan har idag ett annat modersmål än svenska och kan därför ha svårt att hänga med i undervisningen. Skolframgång förutsätter bland annat att man kan tillgodogöra sig innehållet i läromedelstexter, något som i hög grad är beroende av ett stort ordförråd.

Många forskare menar till och med att ordförrådet är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång. Enligt internationell forskning varierar ordförrådet hos elever med olika socioekonomisk och språklig bakgrund avsevärt och brister i ordförrådet kan därför vara ett hinder även för elever med svenska som modersmål.

Syftet med detta projekt är att utveckla datorbaserade test för mätning av svenskt skolrelaterat ordförråd med avseende på receptiva såväl som produktiva färdigheter utifrån kvantitativa såväl som kvalitativa aspekter på lexikal kunskap. Sådana test är av stort värde för forskning kring ordförrådets utveckling i första och andraspråk. De har också viktiga didaktiska tillämpningar och kan bidra med värdefullt underlag för en mer effektiv, systematisk och ändamålsenlig språkundervisning.

Bristen på relevanta diagnostiska språkbedömningsinstrument är ett allmänt omvittnat problem i skolan idag och bedömningen av elevernas andraspråksfärdigheter sker därför inte alltid på ett tillförlitligt sätt. Att ta fram valida ordtest som gör det möjligt att mäta elevernas ordkunskap på ett mer tillförlitligt sätt i svenska skolor är därför mycket angeläget.

Kontaktperson

Sofie Johansson Kokkinakis

Medarbetare

Professor Inger Lindberg, Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet.

Kontaktinformation

Sofie Johansson

Inst. för svenska språket, Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 8, rum L413

Telefon:
46 (0)31 786 42 03

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-04-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?