Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SO som app för iOS och Android

Ordboksappen speglar innehållet i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien som kom ut i tryckt format år 2009. Ordboken utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.

Appen bygger på den lexikaliska databas som utarbetats och vidareutvecklas vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Den innehåller bland annat:

  • 65 000 uppslagsord med ingående betydelsebeskrivningar
  • 100 000 språkliga exempel och 5 000 idiom
  • uttalsuppgifter samt inläst uttal
  • uppgifter om ordklass och böjning, ordled och ordbildning
  • upplysningar om ordens stil och bruklighet
  • särskilda konstruktionsuppgifter
  • dateringar av mer än 70 000 ord och betydelser (från före 1000-talet till 2000-talet)
  • etymologier för cirka 28 000 ord och betydelser
  • välkända citat i anslutning till enskilda artiklar
  • stilrutor, det vill säga kommentarer om språkriktighet.

Funktioner i appen

I appen kan du söka på ordens grundformer och på ett stort antal böjningsformer (till exempel fot, fötter respektive lång, längre, längst).

Med appens stavningshjälp kan du hitta rätt uppslagsord även om du matar in ett felstavat ord i sökrutan. Råkar du till exempel skriva sjornalist får du frågan om du menade uppslagsordet journalist.

Du kan söka på delar av uppslagsord. Det är också möjligt att söka på flerordsuttryck, till exempel kasta in handduken (’ge upp’). Från länkar i ordboksartiklarna kan du också navigera i ordboken och komma från en artikel till en annan. Avslutningsvis kan du höra hur uppslagsorden uttalas, om du är uppkopplad mot internet.

Man kan söka på delar av uppslagsord med hjälp av antingen en asterisk (*) eller punkt (.). Skriver du in *boll i sökfältet och trycker på "Sök" på tangentbordet får du träff på bland annat fotboll. Söker du på boll* och *boll* får du träff på bland annat bollhav och snöbollseffekt. Ett frågetecken (?) motsvarar en utelämnad bokstav. En sökning på l?n resulterar alltså i träffar som len, lin, lån, län och lön.

Du kan också söka på flerordsuttryck. Ett idiom (ett fast uttryck) som kasta in handduken visar betydelsen ’ge upp’ (under uppslagsordet handduk). Men du får också träff på ett annat ställe i ordboken (under substantivet sekond) där ordkombinationen finns med bland en rad språkexempel.

Avslutningsvis kan du också höra hur uppslagsorden uttalas, om du är uppkopplad mot internet.

Appen är utgiven av Svenska Akademien och den är utvecklad av Isolve AB i samarbete med ordboksredaktionen vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Stavningshjälpen är baserad på algoritmer från Oribi AB.

Ansvarig för appen vid institutionens ordboksredaktion är docent Emma Sköldberg.

Svensk ordbok (SO)
Svensk ordbok (SO)
Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?