Var ligger bamba?
På 90-talet undersöktes användning och spridning av gamla göteborgska ord bland ungdomar i Västsverige. Högstadieelever från Stenungsund i norr till Varberg i söder, från Biskopsgården i väst till Borås i öst, fyllde i en enkät. Två olika tendenser framkom: många ord ersattes av rikssvenska, som göra > mula (’gnida snö i någons ansikte’), medan ett ord som bamba (’skolmatsal’) spreds i ett mönster likt ringar på vatten (från nästan 100% användning i Göteborg-Kungälv-Lerum-Kungsbacka till 0% i Vårgårda‒Borås). Resultatet illustrerar både vanlig dialektutjämning (dvs. förändring mot standardspråket) och den speciella situationen i Västsverige där Göteborg har stort inflytande.
Uppföljning pågår: Var, hur och varför används bamba m.fl. göteborgsord idag?
Fru, fröken, hen och en
Varför begär vissa resebolag att kvinnliga resenärer måste uppge om de är "fru" eller "fröken" när män barabehöver ange att de är "herr" oavsett om de är gifta eler ej? Har det någon betydelse att förlegat språkbruk lever vidare inom vissa områden? Är det diskriminerande och går det i så fall att förändra? Dessa frågor söker jag svar på i en pågående undersökning.
Samtidigt följer jag utvecklingen och spridningen av det nya pronomenet hen och det nygamla bruket av en i stället för man. Dessa och andra pågående språkförändringar, som att många säger chokladboll i stället för negerboll och att serietecknarförbundet söker efter ett alternativ till den typografiska termen horunge, tyder på att det i Sverige idag finns en ökad medvetenhet om förhållandet mellan språk och makt och att makten över språket inte är förbehållen akademier och professionella språkvårdare.
Undervisningsområden
Jag har främst undervisat i isländska, nordenkunskap och variation (sociolingvistik).
Andra ämnen jag har undervisat i eller handlett uppsatser om är bl.a. språk och kön, ungdomsspråk, översättning, dialektologi, ortnamn, personnamn, språkhistoria och målspråk (svenska) på översättarprogrammet.
Forskningsområden
Dialektutjämning, språklig variation och förändring, sociodialektologi, språk och kön, kritisk diskursanalys, genusperspektiv och intersektionalitet, ungdomsspråk, isländska, översättningsteori.
Förtroendeuppdrag
Vice ordförande i styrelsen för Johannelunds teologiska högskola, Uppsala.
Länkar
Artiklar
Medverkan och citeringar i massmedia