Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anja Malmberg

Universitetslektor

Anja Malmberg
Universitetslektor
Akademisk grad: Doktor,
anja.malmberg@svenska.gu.se
031-786 3820

Rumsnummer: F327
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 41256 Göteborg


Institutionen för svenska språket (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.svenska.gu.se
svenska.exp@svenska.gu.se
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B , 412 56 Göteborg

Om Anja Malmberg

Undervisning

Jag är universitetslektor i svenska med didaktisk inriktning, vilket innebär att jag främst undervisar på ämneslärarprogrammet. Jag undervisar didaktiska inslag i ett flertal ämneskurser, men också om skrivande och text. Förutom detta så handleder jag examensarbeten och genomför praktikbesök (vfu). Jag undervisar dessutom skrivande i andra skrivkurser, framför allt med inriktning mot det kreativa skrivandet.

Forskning

Jag har intresserat mig för två ganska skilda forskningsområden. Först har jag ägnat mig åt teatern och teaterns texter från ett språkvetenskapligt perspektiv. Framför allt har jag intresserat mig för vad som utmärker en spelbar teaterdialog. Där har jag försökt definiera genredrag som det är möjligt att undervisa på och tittat på hur elever på skrivarkurser lär sig dessa genredrag. Jag har också tittat på hur den skrivna teatertexten omtolkas till talspråk när den gestaltas. Mitt andra forskningsområde är svenskämnesdidaktik, där jag naturligtvis är mest intresserad av språkdelen av skolans svenskämne. Skrivdidaktik och grammatikdidaktik är det jag intresserat mig för mest.

Publikationer

  • Malmberg, Anja och Sörlin, Marie (u.u.) På väg genom satsschemat. Svensklärarstudenter i samtal om grammatik. I: Svenskans beskrivning 35. Förhandlingar vid Trettiofemte sammankomsten för svenskans beskrivning. Göteborg 11–13 maj 2016. S. ??
  • Malmberg, Anja (2014) Seminariestruktur för att hjälpa studenter att tänka om en etablerad praktik. I: Högre utbildning, vol. 4, nr. 2, s. 141–145.
  • Malmberg, Anja (2014) Interpunktion och teaterns gestaltning. I: Svenskans beskrivning 33. Förhandlingar vid Trettiotredje sammankomsten för svenskans beskrivning. Helsingfors 15–17 maj 2013. S. 300–310.
  • Malmberg, Anja (2012) Interaktion för konflikt. Hur dialogen upprätthåller teatertextens konfliktsituation. I: Språk och stil nr. 22:2, Uppsala.
  • Malmberg, Anja (2008) Att skriva för teatern. Hur amatörskrivare utvecklar genrekompetenser. Studier från Örebro i Svenska språket 5. Örebro, Örebro universitet.
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2017-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?