Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kajsa Thyberg

Doktorand

Kajsa Thyberg
Doktorand
kajsa.thyberg@svenska.gu.se
031-786 5293

Rumsnummer: K323
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lennart Torstenssonsgatan 6-8 , 41256 Göteborg


Institutionen för svenska språket (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.svenska.gu.se
svenska.exp@svenska.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Kajsa Thyberg

Min doktorandtjänst startade år 2016 i ämnet nordiska språk. Jag har kandidatexamen i svenska respektive franska, samt magisterexamen i svenska språket. Under min utbildningstid formades ett intresse för hur grammatik hänger samman med betydelse och vad grammatiken fyller för pragmatiska funktioner. Min forskning hör främst till profilområdet Grammatik, men har också beröringspunkter med området Text och kontext.

Pågående avhandlingsprojekt

Det är ett ord som ofta saknar ett tydligt innehåll, och ibland inte syftar på något alls. Ändå används det flitigt i svenskan, i meningar som det tystnade, det finns människor eller det är bara att vänta. Mitt avhandlingsämne är en studie av hur sådana konstruktioner fungerar i språket, och vad de genom grammatiken uttrycker för slag av betydelse.

Med hjälp av den systemisk-funktionella grammatikens (SFG) analysverktyg undersöker jag hur det-konstruktioner gestaltar världen, konstruerar attityder och fungerar som meddelanden av information. På så sätt hoppas jag även att min studie kan generera ett förslag till hur det-konstruktioner lämpligen kan hanteras inom SFG:s beskrivningsmodell.

Nyckelord: systemisk-funktionell grammatik, det-konstruktioner, semantik, svenska

Undervisning och handledning

Jag tjänstgör som språkhandledare vid Enheten för Akademiskt språk (ASK) under tidsperioden VT17-VT18. I uppdraget ingår individuell språkhandledning vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Övrigt

Jag är aktiv i Nordisk förening för SFL och socialsemiotik, bland annat med arbete kring ramverkets terminologi på svenska.

Visar 1 - 1 av 1

2015

Visar 1 - 1 av 1

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?