Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vill du utveckla skrivandet eller talandet på din arbetsplats?

Ta hjälp av en språkkonsultpraktikant!

Språkkonsultprogrammet är ett treårigt kandidatprogram som utbildar studenterna till specialister på språk och språkbruk i arbetslivet.

Vad gör texter användbara och begripliga för mottagaren? Hur ska ett samtal eller möte läggas upp för att bli lyckat? Hur ska skrivandet organiseras för att bli effektivt? Hur kan medarbetarna utveckla sin skrivkompetens? Sådana frågor har en språkkonsult svaren på.

Studenterna gör inom utbildningen praktik på en arbetsplats vid två tillfällen:

  • En praktik under sin fjärde termin omfattande 2 veckor. Nästa grupp gör denna praktik under vecka 16–17 vårterminen 2020.
  • En större slutpraktik under sin sjätte termin omfattande 8 veckor.
     

Inom sin praktik undersöker studenterna den skriftliga eller muntliga kommunikationen på arbetsplatsen och arbetar med att utveckla denna.

Exempel på praktikprojekt:

  • Kartlägga texter, textflöden och skrivsituationer på arbetsplatsen för att ta fram språkliga rekommendationer, utveckla nya malldokument och föreslå nya, effektivare rutiner för skrivandet.
  • Kartlägga det talade språket på arbetsplatsen under möten och i kontakter mellan anställda och utomstående, för att föreslå språkliga rekommendationer.
  • Kartlägga behoven av språkliga riktlinjer på arbetsplatsen och utveckla en policy för språkbruket.
  • Undersöka kompetensen i skrivande och talande på arbetsplatsen och utveckla medarbetarnas kompetens i skrivande eller talande genom mindre utbildningar, respons eller individuell coachning.
  • Lägga upp och genomföra medvetandehöjande språkprojekt på arbetsplatsen.

Krav på praktikplatsen

Studenterna gör sin praktik enskilt eller i par. Ett krav på arbetsplatsen är att de ska få en ansvarig kontaktperson som hjälper dem att lära känna arbetsplatsen. De behöver också ha en lämplig arbetsmiljö, vilket innebär arbetsutrymme med skrivbord och stolar etcetera. Studenterna förväntas närvara på arbetsplatsen under normala arbetstider under de veckor då den verksamhetsförlagda delen av utbildningen pågår.

Vill du veta mer?

Kontakta praktiksamordnaren Susanna Karlsson med frågor via susanna.karlsson@svenska.gu.se.

Bild på man i arbetskläder som lägger ut text på golvet

Kontaktinformation

Studievägledare

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, Humanisten, plan 3, rum G313

Telefon:
Telefontid: tisdag, onsdag och torsdag klockan 10.00-11.00, 031-786 50 93,

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2020-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?