Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Linnéa Bäckström, doktorand i nordiska språk

Linnéa Bäckström. Foto: Kristian Sahlberg, Mecka (för GU)
"Doktorand är det första steget mot att bli forskare"

Hur kommer det sig att du läser nordiska språk?

– Det dök upp lite av en slump. Jag hade gjort utlandstjänst inom det militära, studerat till lärare och jobbade på en högstadieskola som lärare i svenska och SO. Men jag var inte riktigt behörig i mina ämnen, och så dök Lärarlyftet upp, den här satsningen där lärare fick chans att fördjupa sig inom olika ämnen. Jag läste en kurs här på Göteborgs universitet och kände för första gången på länge att jag hade riktigt roligt. Kanske var läraryrket på högstadiet inte riktigt min grej. Jag sade upp mig, sökte en doktorandtjänst och blev antagen.

Lärarutbildningen är ju lång. Och nu pluggar du igen?

– Ja, men det är ju spännande att vara student! Det är roligt att lära sig nya saker. Vår miljö här är oerhört stimulerande och jag får umgås med människor som är extremt pålästa i ämnet som jag är intresserad av. Har man ett fast jobb kan det vara så att du gör samma sak hela tiden när du väl lärt dig jobbet. Allt går på rutin. Men här på universitetet måste man hela tiden utvecklas. Det går aldrig att sitta still. Man måste framåt.

Nu är du doktorand. Vad gör man då?

– Det är en slags karriärväg kan man säga. Att få en doktorandtjänst på universitet innebär att man får en forskarutbildning. Det första steget mot att bli forskare. Dels har jag mitt avhandlingsarbete där jag forskar på hur vi använder hjälpverbet ”ha”, som i ”har”, ”hade”, dels läser jag kurser som en vanlig student. Totalt sett är doktorandutbildningen fyra år och nu har jag klarat av det första året.

Nån gång i framtiden när jag blir klar med det här handlar det om att bli forskare eller undervisande lärare. Jag tycker fortfarande om att undervisa och jag behöver ju inte bestämma mig nu. Fyra år är en ganska lång tid och samtidigt kommer många dörrar att öppnas när jag blir färdig med mitt avhandlingsarbete. Ämnet svenska innehåller rätt många grejer man kan syssla med. Här på universitetet har jag kollegor som håller på med språkhistoria, genusfrågor, samtalsanalys, Svenska Akademins ordlista, grammatiska frågor, språksociologi och tittar på hur olika grupper pratar, relativt varandra. You name it. Jag har mycket att välja på.

Vill du bli doktorand?

Information om studier på forskarnivå

Möt Linnéa, doktorand i nordiska språk

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?