Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkkonsultprogrammet

Letar du efter ett yrke där du kan ägna dig åt språk på heltid?

Många skriver mycket i jobbet, men få är särskilt utbildade för det. En språkkonsult kan hjälpa till att göra det svåra enkelt – att få både texter och skrivande att flyta. Språkkonsulters viktigaste kompetens är förmågan att på vetenskaplig grund arbeta med texter och kommunikation genom att identifiera och avhjälpa både små och stora kommunikationsproblem.

Hösten 2012 startade Språkkonsultprogrammet för första gången vid Göteborgs universitet. Programmets startar nästa gång hösten 2018.

Programmet är en treårig yrkesutbildning som ger en god grund att stå på för den som arbetar med språk och språkbruk i arbetslivet. De två första åren är gemensamma, men tredje året väljs en av följande tre specialiseringar:

Läs mer om Språkkonsultprogrammets upplägg.

Vad gör en språkkonsult?

Utbildade språkkonsulter finns på många ställen i samhället där det behövs professionella kunskaper på språkområdet. De arbetar med bland annat språkgranskning och textbearbetning, språkvård och språkrådgivning, handledning och utbildning av skribenter och talare, utveckling av mallar och skrivråd, terminologiarbete och teknisk dokumentation. Många språkkonsulter arbetar som frilansande konsulter och tar ofta uppdrag inom textgranskning, utbildning och klarspråksarbete.

Språkvårdsarbete på myndigheter och kommuner är ett viktigt arbetsområde för många språkkonsulter. Läs om detta på Språkrådets klarspråkssidor.

Läs mer om vad språkkonsulter gör på språkkonsulternas yrkesförenings sida.

Kontakt

E-post: sprakkonsult@svenska.gu.se


Studievägledare för Språkkonsultprogrammet
Susanne Eklöf Brunnander
Telefon: 031-786 50 93
Läs mer om studievägledning


Studierektor för Språkkonsultprogrammet
Christian Sjögreen
Telefon: 031-786 48 38

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-01-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?