Språkkonsultprogrammet - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkkonsultprogrammet

Många skriver mycket i jobbet, men få är särskilt utbildade för det. En språkkonsult kan hjälpa till att göra det svåra enkelt – att få både texter och skrivande att flyta. Språkkonsulters viktigaste kompetens är förmågan att på vetenskaplig grund arbeta med texter och kommunikation genom att identifiera och avhjälpa både små och stora kommunikationsproblem.

Hösten 2012 startade Språkkonsultprogrammet för första gången vid Göteborgs universitet. Programmet är en treårig yrkesutbildning som ger en gedigen språkvetenskaplig grund att stå på för arbete med texter, språkrådgivning och utbildning i yrkeslivet – och för många andra språkrelaterade arbetsuppgifter.

De två första åren är gemensamma, men tredje året väljs en av följande tre specialiseringar:


Gemensamt för inriktningarna är att de gör dig rustad att arbeta med praktiskt språkvårdsarbete och språkrådgivning. Den första specialiseringen passar särskilt dig som vill arbeta med textbearbetning, språkgranskning och redaktörsarbete. Den andra vänder sig till dig som är intresserad av flerspråkighets- och andraspråksperspektiv i arbetslivet, och den tredje lämpar sig för dig som vill arbeta med både svenska och engelska, till exempel på ett internationellt företag. Denna specialisering förutsätter tidigare studier i engelska.

Den treåriga utbildningen ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet. Denna examen ger också flera möjligheter till vidareutbildning.

Examen

Kandidatexamen 180 högskolepoäng (hp).

Arbetsmarknaden för språkkonsulter

Traditionellt har språkkonsulter mest arbetat inom offentlig förvaltning, men efterfrågan inom det den privata sektorn är i dag stor och det finns ett stort behov av språkkonsulter inom både myndigheter och det privata näringslivet. Några exempel på branscher där språkkonsulter arbetar är:

  • Förlag
  • It-företag
  • Juristbyråer
  • Kommuner
  • Myndigheter
  • Reklambyråer
  • Skolor
  • Översättningsbyråer


En del språkkonsulter specialiserar sig på exempelvis textgranskning eller utbildning medan andra har en bredare verksamhet. Vanliga uppdrag och arbetsuppgifter är språkgranskning och textbearbetning, språkvård och språkrådgivning, handledning och utbildning av skribenter och talare, utveckling av mallar och skrivråd, klarspråksarbete, terminologiarbete och teknisk dokumentation.

Språkvårdsarbete på myndigheter och kommuner är ett viktigt arbetsområde för många språkkonsulter. Läs om detta på Språkrådets klarspråkssidor.

Läs mer om vad språkkonsulter gör på språkkonsulternas yrkesförenings sida.

Bild på man i arbetskläder som lägger ut text på golvet

Kontakt

E-post: sprakkonsult@svenska.gu.se


Studievägledare för Språkkonsultprogrammet
Susanne Eklöf Brunnander
Telefon: 031-786 50 93
Läs mer om studievägledning


Studierektor för Språkkonsultprogrammet
Susanna Karlsson
Telefon: 031-786 30 51

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2018-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/utbildning/grundniva/sprakkonsultprogrammet/
Utskriftsdatum: 2020-01-29