Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Allmän information

Innehållet i Språkkonsultprogrammet

De första två åren ger en gedigen språkvetenskaplig grund att stå på för arbete med texter, språkrådgivning och utbildning i yrkeslivet – och för många andra språkrelaterade arbetsuppgifter.

Det sista året utgör en specialisering med någon av följande inriktningar:

Gemensamt för inriktningarna är att de gör dig rustad att arbeta med praktiskt språkvårdsarbete och språkrådgivning. Den första specialiseringen passar särskilt dig som vill arbeta med textbearbetning, språkgranskning och redaktörsarbete. Den andra vänder sig till dig som är intresserad av flerspråkighets- och andraspråksperspektiv i arbetslivet, och den tredje lämpar sig för dig som vill arbeta med både svenska och engelska, till exempel på ett internationellt företag. Denna specialisering förutsätter tidigare studier i engelska.

Den treåriga utbildningen ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet. Denna examen ger också flera möjligheter till vidareutbildning.

Examen

Kandidatexamen 180 högskolepoäng (hp).

Arbetsmarknaden för språkkonsulter

Det finns ett stort behov av språkkonsulttjänster inom både myndigheter och det privata näringslivet. Tidigare har många språkkonsulter mest arbetat inom offentlig förvaltning, men efterfrågan inom det privata är i dag också stor. En del språkkonsulter är fast anställda på större företag och myndigheter, men många arbetar också som frilansande konsulter. Vissa specialiserar sig på exempelvis textgranskning eller utbildning medan andra har en bredare verksamhet.

Föreningen Examinerade språkkonsulter i svenska är ett aktivt nätverk som bland annat hjälper till med förmedling av uppdrag.

Kontakt

E-post: sprakkonsult@svenska.gu.se


Studievägledare för Språkkonsultprogrammet
Susanne Eklöf Brunnander
Telefon: 031-786 50 93
Läs mer om studievägledning


Studierektor för Språkkonsultprogrammet
Christian Sjögreen
Telefon: 031-786 48 38

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?