Om antagningsprovet - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om antagningsprovet

Provet består av två olika uppgifter, en första större och en andra mindre. Den första uppgiften är en spärruppgift som måste vara godkänd för att den andra uppgiften över huvud taget ska bedömas.

Den första uppgiften är utformad så att den sökande får ett omfattande utgångsmaterial som på olika sätt belyser en språklig fråga, t.ex. utbredning och användning av engelska lånord i svenskan. Ur det materialet ska man kunna ta fram väsentlig information och sedan sammanställa informationen i två olika texter. De två texterna ska anpassas till varsin målgrupp, exempelvis dels en skolklass, dels en tjänsteman på en kommunal förvaltning. Det uppgiften testar är förmågor som informationsurval, sammanställning av informationen, strukturering och disposition av faktaurval, språklig anpassning av innehållet till relevant målgrupp, språklig anpassning av texten till relevant målgrupp, stilistisk variationsförmåga samt språkriktighet. Den här uppgiften fungerar som en spärruppgift som måste vara godkänd för att den andra uppgiften ska bedömas.

Den andra uppgiften utgörs av en text som innehåller en rad fel och problem av olika slag. Uppgiften är att den sökande ska förbättra texten så att den blir lättbegriplig och grammatiskt korrekt.

För att bli antagen till utbildningen krävs att antagningsprovet är godkänt, men en tredjedel av platserna erbjuds också direkt till de sökande vars prov är högst rangordnade och som i övrigt uppfyller behörighetskraven.

Kontakt

E-post: sprakkonsult@svenska.gu.se


Studievägledning för Språkkonsultprogrammet
sprakkonsult@svenska.gu.se

Läs mer om studievägledning


Studierektor för Språkkonsultprogrammet
Susanna Karlsson
Telefon: 031-786 30 51

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2018-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?