Intervju med språkkonsulten Angelina - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktik gav erfarenhet av strategiskt och praktiskt informationsarbete

Angelina Drakopoulos gjorde sin första praktik på Förvaltningen för konsument- och medborgarservice på Göteborgs Stad och sin långa avslutande praktik på ABF Vux i Göteborg. Hon har under sina praktiker fått erfarenhet av bland annat att analysera interna och externa texter och att planera, utvärdera och utveckla informationstexter av olika slag.

– På Förvaltningen för konsument- och medborgarservice analyserade jag förvaltningens interna och externa texter. Utifrån analysen gav jag rekommendationer för hur de kunde arbeta vidare med klarspråk och mottagaranpassning. Jag genomförde även en utvärderande undersökning genom intervjuer och en enkät, och sammanställde resultatet i en rapport. Dessutom höll jag muntliga presentationer av rapporten för förvaltningens anställda, säger Angelina Drakopoulos.

Angelina Drakopoulos arbetade med förvaltningens texter och upplevde att medarbetarna tyckte om att tala och diskutera språk. Hon tillämpade många av de kunskaper hon förvärvat under utbildningen.

– På ABF Vux kunde jag till exempel se över hela skolans kommunikationskedja, från att eleven besöker skolans webbplats till att eleven sitter på introduktionsmötet och tar emot skriftlig information.

Angelina Drakopoulos såg över introduktionen för studenter vid ABF Vux som en helhet och kom med förslag på hur verksamheten kunde utveckla sina texter och sin kommunikation. Hon arbetade även om en informationsfolder till lättläst svenska. Det innebar att hon efter att ha talat med lärare och elever lade till och tog bort text, skrev om text och omarbetade formgivningen för att göra foldern mer läsbar.

– Förhoppningsvis används och underlättar den omarbetade foldern.

Angelina Drakopoulos gjorde även en utvärdering av skolans elevmagasin. Den har bidragit till att ytterligare sprida ljus över vilka språkliga svårigheter som inlärare av svenska möter i texter.

– I undersökningen intervjuade jag eleverna på deras modersmål med hjälp av modersmålsstöd. Detta är en metod som visade sig vara mycket givande och som skolan planerar att fortsätta använda sig av.


Intervjun med Angelina gjordes 2015. I dagsläget undervisar hon vuxna invandrare i svenska på språkskolan Berlitz.

Angelina Drakopoulos, språkkonsult
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2016-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?