Intervju med språkkonsulten Emelie - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktiken öppnade dörren till språkkonsultyrket

Emelie Eriksson gjorde praktik på en liten juristfirma i Göteborg. Hon arbetade med att skriva mottagaranpassade webbtexter och att föra in nya perspektiv på språk och skrivande i verksamheten. Idag är hon anställd som språkkonsult på juristfirman.

Under praktiken var Emelies huvudsakliga arbetsuppgift att skriva om texterna på juristfirmans webbplats. Texterna var ganska abstrakta och innehöll en del fackspråk. Då målgruppen var tänkbara kunder och inte andra jurister behövde texterna mottagaranpassas.

Dessutom såg hon över det grafiska på webbplatsen och tipsade om mer läsbara typsnitt samt nya bilder och alt-text till dem.

– Jag fick användning av mycket som jag lärt mig på Språkkonsultprogrammet. De rent textuella grejerna naturligtvis om disposition och liknande, men också det normkritiska perspektiv vi fått med oss från kurser som sociolingvistik samt språk och makt. Det vi lärt oss om läsbarhet på skärm och hjälpmedel på webben kom också till användning, säger Emelie Eriksson.

Emelie föreslog även  att juristfirman skulle lyfta in vissa retoriska grepp de använde vid muntliga förhandlingar i sina texter för att göra texterna tydligare för läsarna.

Det viktigaste som Emelie lärde sig under praktiken var att hon tack vare Språkkonsultprogrammet har spetskunskaper som inte alla har.

– Det borde vara lika självklart att anlita en språkkonsult för att ta fram texter som det är att anlita någon som kan programmera när man vill uppdatera sin hemsida eller en jurist om man vill skydda sitt varumärke.


Intervjun med Emelie gjordes 2015. I dagsläget arbetar hon som språkkonsult på justly.se och har precis börjat arbeta som språklärare och språkcoach i Chisinau, Moldavien.

Emelie Eriksson
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2016-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?