Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk riktar sig till dig som vill öka möjligheterna för personer med ett annat modersmål än svenska att inkluderas i samhället. Är du lärare, pedagog eller skolledare? Tänker du arbeta med flerspråkiga människor inom utbildning, offentlig verksamhet eller näringsliv? Sök en kurs i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet.

Det här läser du

Språk

Svenska som andraspråk riktar sig till dig som vill lära dig mer om de förutsättningar och levnadsvillkor som påverkar lärandet hos språkliga och kulturella minoriteter. Under kurserna kommer du bland annat att göra jämförelser mellan olika språk och dess strukturer, lära dig mer om hur gester, ljud, bilder och blickar kan användas och öva dig i att bedöma andraspråkstalare. Du kommer även studera frågor som berör:

  • flerspråkighet
  • språkpsykologi
  • språkinlärning
  • språkutveckling
  • m.m.

Kultur och migration

Förutom de språkliga perspektiven kommer du att studera den kulturella bakgrundens roll, migrationens mekanismer och flerspråkighetens effekter för individ och samhälle. Kurserna behandlar olika former av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som sedan går att tillämpa i mötet med flerspråkiga elever.

Välj kurs

Kurserna i svenska som andraspråk går på heltid, deltid och distans. Både dag och kväll. På grund av detta finns det möjlighet att kombinera vissa av kurserna med en annan sysselsättning. Läs mer om vilka kurser vi erbjuder och hur dem är sammansatta i Göteborgs universitets kurskatalog.

Göteborgs universitets kurskatalog – Svenska som andraspråk

Kurserna kan ingå i en lärarexamen

Oavsett om du redan är utbildad lärare eller om du just nu studerar till lärare så kan du läsa kurser i svenska som andraspråk. För mer information om vilka kurser du kan inkludera i din lärarexamen, läs vidare i kurskatalogen eller på lärarutbildningens webbplats.

Göteborgs universitets kurskatalog – Svenska som andraspråk

Lärarutbildningen – Svenska som andraspråk

 

Kontaktinformation

Studierektor, Carina Carlund

Box 200, 405 30 Göteborg,

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6-8, 41256 Göteborg, Rumsnummer: L212

Telefon:
0766-182559

Är du behörig att undervisa i svenska som andraspråk?

I december 2013 skärptes behörighetskraven för den som undervisar i svenska som andraspråk. Här hittar du en sammanställning av vad som gäller.

Behörighetsförordning

Tidigare fick lärare med behörighet i svenska årskurs 1-3 per automatik även behörighet i svenska som andraspråk. Detta gäller inte längre.

För att bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk i grundskolans årskurs 1-6 krävs nu 30 högskolepoäng (hp) i svenska som andraspråk, för åk 7-9 krävs 45 hp och för gymnasieskolan krävs 90 hp. För sfi krävs 30 hp. Detta gäller de lärare som framöver vill ansöka om behörighet i ämnet.

Observera att det kan skilja sig beroende på vilken lärarexamen du har, för mer information om det se Krav för att få behörighet (skolverket.se)

Tillgodoräknande av kurs

Läs mer om hur du får kurser tillgodoräknande:

Tillgodoräknande av kurs
 

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2018-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?