Intervju med studenten Klara Järgenstedt - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida

Hon har läst världens mest användbara kurs

Mitt under den svenska valspurten blev Klara Järgenstedt antagen till en retorikkurs vid Göteborgs universitet. Ett mer lämpligt tillfälle är svårt att hitta om man vill studera retorik och argumentationsteknik och mycket riktigt gav kursen nya perspektiv på politiska debatter. Men det skulle också visa sig att hon fick nya sätt att se på hela sin omvärld.

Klara hade tänkt läsa ekonomi på universitetet men efter en tid i Berlin med språkstudier, en avstickare med eget program på Radio 88, och tillslut tillbaka till språkstudier i Barcelona, så hade hennes perspektiv förändrats.

- Efter mina erfarenheter i Berlin och med radioprogrammet så märkte jag att det kanske inte är den typen av kontorsjobb jag vill ha. Jag var ute efter något mer människonära. Radioprogrammet gjorde dessutom att jag upptäckte hur kul det är att leka med språket och med metaforer. Jag tycker om att brodera ut mitt språk lite, säger Klara.

Vad var det för radioprogram?
- Musik! Det var mitt eget musikprogram som hette ”Kvällsklara”, och redan där har vi ju en sån där ordlek. Det var ett kvällsprogram med sloganen ”När vi gör oss redo för kvällen tillsammans – Kvällsklara”. Varje vecka behandlade jag ett nytt årtionde av musik.

Retorik är användbart i alla yrken

Just nu studerar Klara juridik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet men det är inte säkert att det är hennes slutstation. En sak hon däremot är säker på är att retorikstudierna kommer att vara användbara, oavsett vilken väg hon tar framöver.

- Oavsett om jag blir journalist, lärare, kommunikatör, projektledare, eller om jag fortsätter med mitt radioprogram så är det jättebra att ha ett hum om hur man ska prata i olika situationer. Det är liksom världens mest användbara kurs och jag känner att jag kan integrera den i alla mina karriärsval!

Vad var så användbart?
- I alla situationer där man ska prata inför folk, på vilket sätt som helst, så kommer man ha nytta av kursen. Eftersom vi inte fick ha manus när vi pratade behövde man lära sig att memorera allt och det är oerhört nyttigt. Nu hade inte jag så mycket scenskräck sedan innan men annars är det nog ett bra sätt att bota sånt också.

"Debatterna var kanske inte det mest avslappnade man har varit med om men det var kul och man blev rätt pumpad!"

Det finns argument för precis allt

Vad innebär det att läsa retorik?
- En massa saker. Vi jobbade oss igenom ett antal typer av tal, till exempel lovtal eller argumenterande tal. Sedan fick vi använda oss av terminologin vi lärde oss. Man lärde sig alla retoriska ornament, metaforer, liknelser, ordlekar m.m. ”Kvällsklara” liksom – det kunde jag ju redan, haha

Och sedan debatterade ni?
- Ja, vi både analyserade debatter och debatterade själva och ju längre kursen gick desto svårare blev det höra på när folk pratar. Man lärde sig att känna igen olika knep som folk använder sig av, medvetet eller omedvetet. Typ: ”Klassiskt pathosargument! Vad håller du på med?!”

Retorikstudenterna fick inte välja sina ämnen eller sin ståndpunkt själva när de debatterade. Det gjorde att Klara ibland fick ämnen som hon inte visste så mycket om – något som skulle visa sig vara lärorikt.

- Debatterna var kanske inte det mest avslappnade man har varit med om men det var kul och man blev rätt pumpad! Man får så mycket adrenalin och man glömmer nästan helt bort att man är nervös, om man nu skulle vara det.

Vad debatterade ni om?
- Under första debatten debatterade vi om sex timmars arbetsdag. Jag hade inte riktigt reflekterat över om jag var för eller emot men jag blev tilldelad att jag skulle vara för. Det hela slutade med att jag blev superuppjagad och proppagerade helhjärtat för detta. Det var väldigt kul! När man lär sig alla typer av argument som pathos, logos och ethos, så lär man sig att det finns argument för precis allt.

"Lärarna var supertrevliga och mot slutet av kursen bjöd de in oss till avslutningsfest."

Familjärt att studera på Humanisten

Trots att lokalerna på Humanistiska fakulteten genomgick en stor renovering under Klaras studier tyckte hon att det var väldigt hemtrevligt att studera på Humanisten.

- Det var ett litet sammanhang och det gjorde att man kom ganska nära sina klasskarater och sina lärare. Lärarna var supertrevliga och mot slutet av kursen bjöd de in oss till avslutningsfest. Det var helt enkelt väldigt familjärt och man fick en nära relation med alla.

Vem skulle du rekommendera att gå en retorikkurs?
- Jag tror att det finns lite olika kategorier. 1) De som har svårt för att prata inför folk, 2) de som inte riktigt vet vad de vill bli men vill läsa något riktigt allmänbildande, och slutligen 3) de som läser fristående kurser för att plocka ihop en kandidat. Så, i stort sett alla borde göra det!

Vill du också studera retorik?

På Göteborgs universitet kan du läsa retorik under både höstterminen och vårterminen. Kursen finns också med särskild inriktning för yrkesverksamma.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2019-02-27