Intervju med studenten Pia Nilsson - Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Till startsida

Pia bytte rörläggning mot svenska

Om man har familj och ett fast jobb kan det vara ett stort och skrämmande steg att börja studera på universitetet, särskilt om man har varit yrkesverksam i hela sitt vuxna liv. Pia Nilsson var i precis den sitsen när hon bestämde sig för att studera kurser i svenska språket vid Göteborgs universitet.

Pia började gymnasiet år 2000. På den tiden var hennes första prioritet ett jobb och en inkomst. Genom att välja Energiprogrammet på gymnasiet fick hon precis detta och sedan studenten har hon arbetat i VVS- och rörbranschen. Men för några år sedan hände något.

- Jag har alltid känt att mitt största intresse kanske inte är VVS och jag gick länge och funderade på vad jag egentligen vill göra. Men beslutet att börja läsa på universitetet var egentligen en jätteskräckgrej för mig. Samtidigt kände jag att jag måste göra något nu för annars så dör jag inuti, säger Pia.

"De fristående kurserna gjorde att jag vågade testa universitetslivet. En termin kunde jag alltid avvara."Pia letade länge efter rätt utbildning. Till en början tittade hon bara på program – det var det enda hon visste fanns – men efter ett tag förstod hon att det fanns fristående kurser att söka. Plötsligt fanns det mängder med möjligheter.

- De fristående kurserna gjorde att jag vågade testa universitetslivet. En termin kunde jag alltid avvara. De gjorde dessutom att jag ändrade mitt tänk och började fundera på vilket ämne som skulle vara kul, inte vilket program. Jag har alltid tyckt om att lyssna på hur folk pratar och vad de pratar om när jag har varit ute på byggen och sånt, så det var väl en första ledtråd. Sedan blev det svenska och språk!

Hur var det att sätta sig i skolbänken efter så många år?
- Jag hade ju i princip inte läst någon svenska på gymnasiet. Det var bara att gå dit så fick man godkänt. När jag började på universitetet så visste jag i princip vad ett substantiv och ett verb var, det var allt.

Men det gick bra ändå?
- Ja, och det är det jag gillar så mycket med universitetet. Strukturen och upplägget gav förutsättningar att klara av studierna, även om man som jag var nybörjare.

"På min första föreläsning gick jag fram och hälsade på läraren och tog i hand, ”hej, hej!”, men det var det ju ingen annan som gjorde. Jag var helt enkelt lite nervös för hur man skulle bete sig."

Många roliga kulturkrockar

VVS-branschen skiljer sig en hel del ifrån universitet och ibland blev det väldigt tydligt. Pia kommer särskilt ihåg sin första föreläsning och tenta.

- På min första föreläsning gick jag fram och hälsade på läraren och tog i hand, ”hej, hej!”, men det var det ju ingen annan som gjorde. Jag var helt enkelt lite nervös för hur man skulle bete sig. När jag skulle skriva min första tenta så hade jag bara en bläckpenna med mig, det var det vi alltid hade på mitt jobb. Jag hade ingen tanke på att man kunde ha med sig sudd och blyerts så jag skrev hela min första tenta i bläck. Haha! Jag kommer ihåg vad läraren sa efteråt. ”Ja, och Pia får pluspoäng för att hon har skrivit hela tentan med bläck”.

Många av Pias erfarenheter från yrkeslivet har däremot varit till hennes fördel. Språkbruket på hennes jobb blev till och med uppslag till en av hennes kandidatuppsatser, ”Rörläggarslang. Både skämt och allvar”, och hon har inte varit rädd för den nya miljön.

- Nej, jag har inte varit rädd för att prata eller för att ta för mig. Det måste man göra för att ens höras där jag kommer ifrån. Det har varit perioder under föreläsningar där det har känts som att jag är den enda som pratar och vågar ställa frågor.

Den största aha-upplevelsen var hur brett ämnet är

Pia läste grundkursen i svenska språket och valde sedan att gå vidare med fortsättningskursen och fördjupningskursen. Den första delkursen hon läste hette Variation.

- Den täckte in allt som det kan innebära att läsa svenska och språk. Jag var SÅ nöjd med den! Den största aha-upplevelsen var hur brett ämnet faktiskt är och när man fördjupade sig lite fanns det hur mycket som helst att välja mellan.

Vad läste du mer?
- I grundkursen läste vi bland annat grammatik och textanalys och det är ju lite tyngre, särskilt för någon som aldrig har läst förut. Jag är rädd att jag kanske inte hade fortsatt om vi hade börjat grammatiken men nu höll jag ut och valde sen att läsa ännu mer grammatik. Ju mer jag läste desto mer insåg jag hur användbart det faktiskt är. Nu gillar jag grammatik och det hade jag nog aldrig kunnat säga tidigare.

Hur har din omgivning reagerat på att du har börjat studera?
- Många tror att mina svenskastudier har med böcker att göra och när jag har berättat vad jag studerar så har jag mötts av ”Vadå, kan du inte prata?” eller ”Läser du böcker då eller?”. De tror att ämnet har med litteratur att göra men det är inte alls samma. Litteratur tycker många är lite flummigt medan språkvetenskap är väldigt systematiskt.

Hur har det påverkat dig att läsa svenska?
- Jättemycket! En helt ny värld har öppnat sig. Eftersom jag är mest intresserad av de sociala aspekterna av språk, den del som kallas för sociolingvistik, har jag fått en fördjupad förståelse för hur saker hänger ihop runt omkring oss. Jag förstår mycket mer om andra människor och vår omvärld. Det har fått mig att förstå att så som jag ser en sak kan vara rätt sätt att se det, även om alla på mitt jobb tycker att det inte är så. Jag har fått ett självständigare sätt att tänka.

Vill du också läsa svenska?

På Göteborgs universitet kan du läsa svenska på grund- och avancerad nivå.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2019-02-25