Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarutbildning

Vill du bli lärare i svenska eller i svenska som andraspråk?

Svenskämnet består av ämneskunskaper inom språkvetenskap och litteraturvetenskap med tillhörande ämnesdidaktik. Som student läser du på två institutioner, institutionen för svenska språket och institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Inom den språkliga delen får du lära dig om språkets uppbyggnad, språklig variation, nordiska språk, språkhistoria, text och skrivande, retorik och mycket mer.

Du utvecklar också ditt eget språk i tal och skrift med fokus på det akademiska skrivandet.

Ämneslärare i svenska

Svenska är ett kärnämne i skolan. Kursplanerna för både grundskolan och gymnasieskolan framhåller den stora betydelse språkförmågan har för allt arbete i skolan och för elevernas fortsatta liv och verksamhet. Arbetet med skönlitteratur och annat estetiskt berättande från olika tider och skilda delar av världen lyfts fram, just för att eleverna ska få förutsättningar att utveckla sitt språk men även den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden. I allt detta är du som svensklärare en nyckelperson.

Under utbildningen till svensklärare fördjupar och breddar du dina kunskaper om svenska språkets struktur, variation och förändring genom att analysera och producera texter av olika slag. Du fördjupar och breddar också dina kunskaper om skönlitteratur och om olika kulturella uttrycksformer i moderna medier. Du skaffar dig de verktyg du behöver för att stimulera elevernas språkliga, litterära och personliga utveckling.

I kursen i svenska språket ingår en bildningsresa till Danmark och för studenter som läser mot gymnasiet ingår även en resa till Norge.

Ämneslärare i svenska som andraspråk

I många klassrum finns idag elever med flerspråkig bakgrund. Alla lärare, oavsett ämnesinriktning, kommer med säkerhet att möta denna elevgrupp. Den som ska undervisa flerspråkiga elever med andra modersmål än svenska behöver kunskaper av många olika slag.

I utbildningen i svenska som andraspråk får du därför möta ett varierat kunskapsinnehåll som är både tvärvetenskapligt och verksamhetsorienterat och dessutom mycket angeläget för det mångkulturella samhällets fortsatta utveckling. Du är en viktig resurs i arbetslaget inte bara som lärare i svenska som andraspråk utan också genom att du kan bidra till ökad förståelse för elevernas speciella språk- och kunskapsutveckling och därmed påverka elevernas hela skolsituation. För att kunna främja flerspråkiga elevers språkutveckling bör du själv ha goda färdigheter i att uttrycka dig i såväl tal som skrift.

För dig som har Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) och vill läsa till svenska och svenska som andraspråk

Behovet på många skolor gäller i många fall svenska och svenska som andraspråk. Du kan komplettera med en grundkurs och fortsättningskurs i svenska språket eller i svenska som andraspråk hos oss vid institutionen för svenska språket. Kontakta studievägledaren för mer information.

Lärarlegitimation, behörighetsförordning och poänggränser för komplettering för utökad behörighet

För information om lärarlegitimation, behörighetsförordningen (Behörighet och legitimation för lärare, SFS 2011:326), och poänggränser vid komplettering för utökad behörighet se Skolverkets hemsida.

Kontakt

För frågor om lärarutbildningen kontakta studievägledare
Elisabeth Andersson
Telefon: 031-786 44 69
E-post: kurser.studievagl@svenska.gu.se

Läs mer om studievägledning


Studierektor för svenska som andraspråk
Marie Rydenvald
Telefon: 031-786 2680
E-post: marie.rydenvald@svenska.gu.se

Studierektor för lärarutbildningen i svenska
Robert Sjöberg
Telefon: 031-786 44 67
E-post: robert.sjoberg@svenska.gu.se


Viceprefekt för lärarutbildning
Mikael Nordenfors
Telefon: 031-786 64 21
E-post: mikael.nordenfors@svenska.gu.se

Bli lärare på 1,5 år!

Manlig lärare omgiven av elever

Du som har högskolepoäng i skolämnen kan bli lärare genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Programmet ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare och inspirera andra. Programstart varje vår. Läs mer om utbildningen

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2019-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?