Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det globala klassrummet: introduktionskurs i svenska som andraspråk 7,5 hp

DET GLOBALA KLASSRUMMET - Förbered dig som lärare för den språkliga mångfald som alltmer präglar den svenska skolan. Sök någon av våra fyra kurser som vi erbjuder på uppdrag av Skolverket med start höstterminen 17.

Obs! Campusträffar och litteraturlistor, se nedan.

Anmälan är öppen till augusti 2017.

Se även mer information på Skolverket.se: Det globala klassrummet

Skolverket har givit uppdrag åt lärosäten med tillstånd att utfärda ämneslärarexamina eller grundlärarexamina att ta fram kurser i undervisningsämnet Svenska som andraspråk. Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ger följande kurser höstterminen 17:

Campusträffar

  • Måndag 4/9, klockan 10.00-16.30
  • Tisdag 7/11, klockan 10.00-16.30
  • Torsdag, 11/1 klockan 10.00-16.30

Mer information kommer i välkomstbrevet.

Litteraturlistor

Preliminära litteraturlistor finns nu på öppna sidor i GUL:

Vem kan söka kurserna?

Lärare eller förskollärare som har en behörighetsgivande examen och är anställda inom skolväsendet, LVU-hem, på kriminalvårdsanstalt eller folkhögskola. Lärare som redan är behöriga i svenska som andraspråk kan gå kursen. Dessutom är den öppen för lärare som är anställda av annan som enligt avtal med kommunen utför uppgifter på entreprenad inom skolväsendet.

Vad innehåller kurserna?

Kurserna ger dig som undervisar i olika ämnen en introduktion till svenska som andraspråk. I kurserna utgår vi från deltagarnas yrkeserfarenhet och synliggör och berör frågeställningar om religioner och kulturer, normer och värderingar, etnicitet och identitet samt socialisation och genus. Vi fokuserar också på migrationsprocesser ur ett samhälls- och individperspektiv, kulturbegrepp och attityder varvid språkets roll som identitetsskapare diskuteras.

Innehållet i kurserna tar avstamp i didaktiska överväganden som du som lärare ställs inför i en språkligt och kulturellt heterogen skolmiljö och vi diskuterar de speciella förutsättningar som utmärker undervisning i mångkulturella miljöer och lärande på ett andraspråk. Vidare diskuterar vi olika förhållningssätt som skolan och pedagogisk personal kan uppvisa i arbetet med flerspråkiga elever varvid vikten av kartläggning tas upp. Kurserna behandlar även andraspråksutveckling och vi betonar sambandet mellan språkutveckling och kunskapsutveckling. I samband med detta belyses modersmålets betydelse för andraspråksutvecklingen och vikten av studiehandledning på modersmålet för elever i grund- och gymnasieskolan. När det gäller utbildning för vuxna diskuteras deras möjligheter till lärande i skola, vardags-, samhälls- och arbetsliv. Dessutom diskuteras olika språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i undervisningen.

Studietakt och undervisningsform

Kvartsfart, huvudsakligen distansstudier med ett fåtal studieträffar på Göteborgs universitet.

Kurserna kan vara ett första steg till behörighet

Om du funderar på att skaffa behörighet i svenska som andraspråk men inte har möjlighet att just nu läsa in de högskolepoäng som behövs, då är denna kurs något för dig. Kursen leder inte till behörighet men du kan påbörja din väg mot behörighet. Efter avslutade studier kan du läsa vidare och bli behörig i svenska som andraspråk.

Arbetsgivaren godkänner att du deltar

Kom ihåg att din arbetsgivare behöver säga ja till att du studerar på en kurs. Den här blanketten ska skrivas under:

Huvudmannens godkännande hämtas från Skolverkets webbplats

Kontaktinformation

Carina Carlund

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/utbildning/uppdragsutbildning/det-globala-klassrummet-/
Utskriftsdatum: 2017-12-12