Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fackspråk

Kursutbudet inom området Fackspråk riktar sig till dig som behärskar ett yrkesspråk till fulländning men som vill veta mer om detta eller om något annat fackspråk. Vill du dessutom lära dig att anpassa språkbruket inom ett fackområde för att bättre kunna kommunicera med människor som inte är experter, så är våra utbildningar de rätta för dig.

Fackspråkens när, vad, hur och varför – frågor och svar

En viktig del av alla experters professionella kompetens är att behärska "sitt" fackspråk. Detta gäller bland annat ekonomer, ingenjörer, jurister, läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster samt biologer, fysiker och kemister. Men det gäller också för experter inom områden som många inte tänker på som "fackspråkliga". Även bilmekaniker, lärare och snickare använder "sina" fackspråk! Några spännande saker att fundera över i samband med fackspråk är de här:

  • Vad är speciellt med fackspråk i relation till allmänspråk?
  • Vad skiljer fackspråk och populariserat fackspråk i till exempel populärvetenskapliga tidskrifter som Forskning & Framsteg, Populär Historia och Språktidningen från varandra?
  • Vad förenar och vad skiljer olika sorters fackspråk, till exempel ekonomers, ingenjörers, juristers, läkares och naturvetares respektive fackspråk, från varandra?
  • Vad behöver experter inom ett område tänka på när de ska kommunicera med människor som inte är experter på samma område?

Svar på de här frågorna, och många andra, får du genom att delta i en eller flera av våra utbildningar inom området Fackspråk. Du kommer att få nya insikter och kanske omvärdera några av dina tidigare uppfattningar. Helt säkert kommer du att lära dig mer om fackspråk.

Föreläsningar och kurser

Vi erbjuder allt från enstaka föreläsningar till heldags- och flerdagskurser med fokus på olika sorters digitala texter. Syftet är att du ska få insikter som kan tillämpas praktiskt, men alla utbildningar utgår självfallet från den senaste forskningen inom det aktuella området.

Vi länken Fackspråk: Färdiga kurspaket hittar du presentationer av ett antal utbildningar med uppgifter om inriktning, omfattning och upplägg. Vi skräddarsyr också utbildningar efter beställarens önskemål, till exempel med inriktning på speciella målgrupper som administratörer, jurister, lärare eller tekniker.

Är du intresserad av populärvetenskap och att skriva populärvetenskapliga texter?

Via länken Populärvetenskapliga texter hittar du presentationer av sådana utbildningar.

Kontakta oss

Uppdragskoordinator Barbro Wallgren Hemlin når du enklast via e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se.

Kontaktinformation

Uppdragskoordinator Carina Carlund

Inst. för svenska språket Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, 412 55 Göteborg

Texter i arbetslivet
Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2015-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?