Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar inom området Digitala texter

ABC om digitala texter, 1 timma

Kurspaket 1 Digitala texter

Föreläsningen ger först en översikt av vad som förenar digitala texter med texter på papper och vad som skiljer de två åt. Därefter läggs fokus på centrala aspekter i fråga om kommunikation genom digitala texter såsom mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout. Till sist presenteras några strategier som skribenter som skriver digitala texter kan använda för att nå fram till sina läsare. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Texter på webben: skriva, redigera och bedöma, 3 timmar

Kurspaket 2 Digitala texter

Föreläsningen ger inledningsvis en inblick i vad som förenar och vad som skiljer kommunikation på webben från kommunikation i tal och kommunikation genom "papperstexter". Därefter läggs fokus på olika centrala aspekter i fråga om kommunikation och texter på webben såsom mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout. Dessutom ges konkreta exempel på hur skribenter på ett framgångsrikt sätt kan hantera de krav som webbtexter ställer. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Texter på webben: skriva, redigera och bedöma, 6 timmar/en heldag

Kurspaket 3 Digitala texter

Maximalt 20 deltagare
Utbildningen inleds med en introduktion till språk, kommunikation och texter. Därefter läggs fokus på olika centrala aspekter i fråga om kommunikation och texter på webben så som mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout. Allt utifrån konkreta situationer och olika texters krav. De teman som behandlas är:

  • Språk, kommunikation och texter: i tal, skrift och på webben
  • Webbtextens innehåll och uppbyggnad: att bygga texter, att sovra i information och att anpassa till målgruppen
  • Webbtextens språk: språkbruk och språkriktighet på webben
  • Webbplatsens och webbtextens utformning: webbplatsens hierarki samt typografi och layout på webben


Under dagen varvas föreläsningsinslag med diskussioner om texter på webben. Utbildningen kan också ges under två halvdagar. Utbildningen ger både teoretisk och praktiska insikter. Däremot ger utbildningen inte information om något speciellt publiceringsverktyg, och den behandlar inte heller mer tekniska aspekter på webbplatsers uppbyggnad eller underhåll.

Kontakta oss för mer information.


Texter på webben: skriva, redigera och bedöma, 12 timmar/två heldagar

Kurspaket 4 Digitala texter
Maximalt 20 deltagare

Utbildningen inleds med en introduktion till språk, kommunikation och texter i tal, i skrift och på webben. Därefter läggs fokus på olika centrala aspekter i fråga om kommunikation och texter på webben såsom mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout. Allt utifrån konkreta situationer och olika texters krav. De teman som behandlas är:

  • Språk, kommunikation och texter: i tal, skrift och på webben
  • Webbtextens innehåll och uppbyggnad: att bygga texter, att sovra i information och att anpassa till målgruppen
  • Webbtextens språk: språkbruk och språkriktighet på webben
  • Webbplatsens och webbtextens utformning: webbplatsens hierarki samt typografi och layout på webben


Under båda dagarna varvas föreläsningsinslag med diskussioner av utvalda exempeltexter. Under kursen finns även möjlighet att diskutera deltagarnas egna texter samt ett tillfälle för dessa att producera egna kortare texter för webben och få respons på dem (en kostnad för responsarbetet tillkommer utöver det angivna priset). Utbildningen kan också ges under fyra halvdagar.

Utbildningen ger både teoretiska och praktiska insikter. Däremot ger den inte information om något speciellt publiceringsverktyg, och utbildningen behandlar inte heller mer tekniska aspekter på webbplatsers uppbyggnad eller underhåll.

Kontakta oss för mer information.


ABC om e-post och e-brev, 1 timma

Kurspaket 5 Digitala texter

Föreläsningen visar hur e-post kan användas mer effektivt genom att skribenter blir medvetna om de speciella krav som e-post ställer för en väl fungerande kommunikation. Inledningsvis presenteras de allmänna egenskaper som skiljer kommunikation via e-post från samtal och skrivna texter på papper. Därefter ges några exempel på de särskilda egenskaper som utmärker e-brev. Slutligen åskådliggörs några strategier för att hantera de kommunikativa utmaningar som e-post och e-brev innebär.

Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter. Däremot ger den inte information om någon speciell programvara eller den tekniska hanteringen av olika programvaror.

Kontakta oss för mer information.


E-post och e-brev för effektiv kommunikation, 3 timmar

Kurspaket 6 Digitala texter

Föreläsningen visar hur e-post kan användas mer effektivt genom att skribenter blir medvetna om de speciella krav som e-post ställer om den ska vara ett verktyg för väl fungerande kommunikation. Först presenteras de allmänna egenskaper som skiljer kommunikation via e-post från samtal och skrivna texter på papper.

Därefter ges ett antal exempel på de särskilda egenskaper som utmärker e-brev i fråga om innehåll, språk och grafisk form. Slutligen visas några strategier för att hantera de kommunikativa utmaningar som e-post och e-brev innebär. 

Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter, och dessutom ingår diskussioner om användning av e-post och e-brev som verktyg för (in)effektiv kommunikation. Däremot ger den inte information om någon speciell programvara eller den tekniska hanteringen av olika programvaror.

Kontakta oss för mer information.


ABC om powerpointpresentationer, 1 timma

Kurspaket 7 Digitala texter

Föreläsningen inleds med en introduktion till bildspelsprogram som ett av många möjliga hjälpmedel för presentationer. Därefter presenteras programvaran Powerpoint och bildspelsprogram generellt som ett kommunikativt verktyg. Slutligen demonstreras några strategier för att hantera de kommunikativa utmaningar som bildspelsprogram innebär. 

Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter. Däremot ger den inte information om den tekniska hanteringen av olika programvaror.

Kontakta oss för mer information.


Powerpoint för effektiva presentationer, 3 timmar

Kurspaket 8 Digitala texter

Föreläsningen inleds med en introduktion till bildspelsprogram som ett av många möjliga hjälpmedel för muntliga presentationer. Därefter presenteras programvaran Powerpoint och bildspelsprogram generellt som ett kommunikativt verktyg. Fokus läggs på de tre centrala aspekterna innehåll, språklig form och grafisk form. Slutligen demonstreras ett antal strategier för att hantera de kommunikativa utmaningar som bildspelsprogram innebär.

Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter, och dessutom ingår diskussioner om bildspelsprogram som ett (in)effektivt verktyg för muntliga presentationer. Däremot ger den inte information om den tekniska hanteringen av olika programvaror.

Kontakta oss för mer information.


Kontakta oss

Uppdragskoordinator Barbro Wallgren Hemlin når du enklast via e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se.

Kontaktinformation

Barbro Wallgren Hemlin, uppdragskoordinator

Inst. för svenska språket Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6, K321

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2015-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?