Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar inom området Populärvetenskapliga texter

Populärvetenskapens ABC, 1 timma

Kurspaket 1 Populärvetenskapliga texter

Föreläsningen behandlar populärvetenskapliga texter samt skillnaderna mellan dessa och vetenskapliga texter. Rekommendationer för att skriva populärvetenskapliga texter presenteras där fokus ligger på:

 • innehåll
 • textstruktur
 • språk och stil
 • layout och typografi.


Genom utvalda exempel illustreras lyckade och mindre lyckade lösningar när det gäller att skriva populärvetenskapligt. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Skriva populärvetenskap, 3 timmar

Kurspaket 2 Populärvetenskapliga texter

I detta kurspaket behandlas populärvetenskapliga texter samt skillnaderna mellan dessa och vetenskapliga texter. Inledningsvis presenteras en rad olika rekommendationer för att skriva populärvetenskapliga texter vad gäller:

 • innehåll
 • textstruktur
 • språk och stil
 • layout och typografi.


Därefter diskuteras tillämpningar av rekommendationer utifrån valda exempeltexter som hämtas från olika svenska populärvetenskapliga tidskrifter. Bland annat hämtas exempel från Forskning & Framsteg, Populär Historia och Språktidningen. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Skriva populärvetenskap, 12 timmar/ samt tre halvdagar samt egen textproduktion

Kurspaket 3 Populärvetenskapliga texter
Maximalt 20 deltagare

Utbildningen inleds med en introduktion till språk, kommunikation och texter i tal, i skrift och på webben. Därefter läggs fokus på skrivna texter i allmänhet, varefter fackspråk och facktexter speciellt uppmärksammas.

Att skriva populärvetenskapliga texter innebär speciella villkor för skribenten. De teman som vi behandlar under de tre halvdagarna (två teman per halvdag) är:

 • Språk, kommunikation och texter: några grundläggande perspektiv
 • Texten i fokus: textkunskap, textkompetens och textvård
 • Fackspråk och facktexter: några viktiga och typiska egenskaper
 • Populärvetenskap och populärvetenskapliga texter: kommunikation på speciella villkor
 • Läsbarhet, begriplighet och klarspråk: konsten att skriva för olika målgrupper
 • Att skriva populärvetenskapliga texter: ett antal strategier


Under de tre halvdagarna varvas föreläsningsinslag med diskussioner av utvalda exempeltexter. Utbildningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

För att ytterligare utveckla förmågan att producera populärvetenskapliga texter låter vi deltagarna skriva två egna texter som läraren ger respons på (en extra kostnad tillkommer för responsarbetet). Den första texten skrivs mellan den första och andra halvdagen och den andra texten mellan den andra och tredje halvdagen.

De båda skrivuppgifterna utformas i samråd med beställaren. Ett förslag är att den första skrivuppgiften innebär att deltagarna bearbetar en facktext/vetenskaplig text i "populärvetenskaplig riktning", medan den andra uppgiften innebär att de producerar en populärvetenskaplig text utifrån en facktext/vetenskaplig text.

Kontakta oss för mer information.


Kontakta oss

Uppdragskoordinator Barbro Wallgren Hemlin når du enklast via e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se.

Kontaktinformation

Uppdragskoordinator Carina Carlund

Inst. för svenska språket Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, 412 55 Göteborg

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2015-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/utbildning/uppdragsutbildning/skrivande/popularvetenskapliga-texter/fardiga-kurspaket--popularvetenskapliga-texter/
Utskriftsdatum: 2020-08-04