Kurspaket 1 Populärvetenskapliga texter
Föreläsningen behandlar populärvetenskapliga texter samt skillnaderna mellan dessa och vetenskapliga texter. Rekommendationer för att skriva populärvetenskapliga texter presenteras där fokus ligger på:
Genom utvalda exempel illustreras lyckade och mindre lyckade lösningar när det gäller att skriva populärvetenskapligt. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.
Kontakta oss för mer information.
Kurspaket 2 Populärvetenskapliga texter
I detta kurspaket behandlas populärvetenskapliga texter samt skillnaderna mellan dessa och vetenskapliga texter. Inledningsvis presenteras en rad olika rekommendationer för att skriva populärvetenskapliga texter vad gäller:
Därefter diskuteras tillämpningar av rekommendationer utifrån valda exempeltexter som hämtas från olika svenska populärvetenskapliga tidskrifter. Bland annat hämtas exempel från Forskning & Framsteg, Populär Historia och Språktidningen. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.
Kontakta oss för mer information.
Kurspaket 3 Populärvetenskapliga texter
Maximalt 20 deltagare
Utbildningen inleds med en introduktion till språk, kommunikation och texter i tal, i skrift och på webben. Därefter läggs fokus på skrivna texter i allmänhet, varefter fackspråk och facktexter speciellt uppmärksammas.
Att skriva populärvetenskapliga texter innebär speciella villkor för skribenten. De teman som vi behandlar under de tre halvdagarna (två teman per halvdag) är:
Under de tre halvdagarna varvas föreläsningsinslag med diskussioner av utvalda exempeltexter. Utbildningen ger både teoretiska och praktiska insikter.
För att ytterligare utveckla förmågan att producera populärvetenskapliga texter låter vi deltagarna skriva två egna texter som läraren ger respons på (en extra kostnad tillkommer för responsarbetet). Den första texten skrivs mellan den första och andra halvdagen och den andra texten mellan den andra och tredje halvdagen.
De båda skrivuppgifterna utformas i samråd med beställaren. Ett förslag är att den första skrivuppgiften innebär att deltagarna bearbetar en facktext/vetenskaplig text i "populärvetenskaplig riktning", medan den andra uppgiften innebär att de producerar en populärvetenskaplig text utifrån en facktext/vetenskaplig text.
Kontakta oss för mer information.
Uppdragskoordinator Barbro Wallgren Hemlin når du enklast via e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se.
Inst. för svenska språket Box 200, 405 30 Göteborg
Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6, K321