Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningar inom området Texter i arbetslivet

Myndigheter och medborgare: språkbruk, svårigheter och strategier, 1 timma

Kurspaket 1 Texter i arbetslivet

Föreläsningen ger en första inblick i hur anställda inom svenska myndigheter kan använda språket i skrivna texter. Under föreläsningen presenteras svårigheter som kan uppstå när myndigheter och medborgare ska mötas genom skrivna texter. Men föreläsningen ger också exempel på strategier som kan underlätta kommunikationen, dels mellan anställda inom myndigheter, dels med medborgarna. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Språk, kommunikation och texter i arbetslivet, 3 timmar

Kurspaket 2 Texter i arbetslivet

Föreläsningen ger exempel på hur språket kan användas i tal, i skrift och i digitala medier. Under föreläsningen presenteras dessutom ett antal likheter och skillnader mellan texter på papper och texter på webben. Slutligen ges ett antal tips på strategier som gör texter mer läsbara, mer begripliga, mer lättlästa och mer "klarspråkiga". Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Administrativa texter, 3 timmar

Kurspaket 3 Texter i arbetslivet

Kurspaket 3 fokuserar på de tre övergripande texttyper som är grunden för verksamheten inom administration och förvaltning: underlagstexter, besluts- och informationstexter samt informations- och instruktionstexter. Det kan till exempel handla om rapporter, beslutsunderlag och remissvar, förvaltningsbeslut, brev och protokoll. Med utgångspunkt i utvalda exempeltexter diskuterar vi centrala drag i de olika texttyperna. Bland annat behandlas mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout. Föreläsningen ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Administrativa texter, 6 timmar/en heldag

Kurspaket 4 Texter i arbetslivet
Maximalt 20 deltagare

I detta kurspaket läggs fokus på de tre övergripande texttyper som är grunden för verksamheten inom administration och förvaltning, dvs. underlagstexter, besluts- och informationstexter samt informations- och instruktionstexter. Det kan till exempel handla om rapporter, beslutsunderlag och remissvar, förvaltningsbeslut, brev och protokoll. Vi diskuterar centrala aspekter i de olika texttyperna och fördjupar oss i frågor som gäller mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout.

Under förmiddagen ligger tyngdpunkten på språk, kommunikation och texter samt underlagstexter, medan eftermiddagen ägnas åt besluts- och informationstexter samt informations- och instruktionstexter. Under dagen varvas föreläsningsinslag med diskussioner av utvalda exempeltexter.

Utbildningen kan också ges under två halvdagar. Den ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Administrativa texter, 12 timmar/två heldagar

Kurspaket 5 Texter i arbetslivet
Maximalt 20 deltagare

I detta kurspaket fokuserar vi på de tre övergripande texttyper som är grunden för verksamheten inom administration och förvaltning, dvs. underlagstexter, besluts- och informationstexter samt informations- och instruktionstexter. Det kan till exempel handla om rapporter, beslutsunderlag och remissvar, förvaltningsbeslut, brev och protokoll. Vi diskuterar centrala aspekter i de olika texttyperna och fördjupar oss i frågor om mottagaranpassning, textstruktur, språkform samt typografi och layout.

Den första dagens förmiddag ägnas åt språk, kommunikation och texter, medan eftermiddagens tema är underlagstexter. Den andra dagens förmiddag är det besluts- och informationstexter som står i fokus, medan eftermiddagen ägnas åt informations- och instruktionstexter.

Under båda dagarna varvas föreläsningsinslag med diskussioner av utvalda exempeltexter. Även diskussioner av deltagarnas egna texter kan ingå. Likaså ger vi deltagarna en möjlighet att producera egna kortare texter i samband med utbildningen och få respons på dem (en kostnad för responsarbetet tillkommer).

Utbildningen kan också ges under fyra halvdagar. Den ger både teoretiska och praktiska insikter.

Kontakta oss för mer information.


Kontakta oss

Uppdragskoordinator Barbro Wallgren Hemlin når du enklast via e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se.

Kontaktinformation

Barbro Wallgren Hemlin, uppdragskoordinator

Inst. för svenska språket Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6, K321

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2015-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?