Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bli utbytesstudent hos oss!

Bor du i ett annat land än Sverige och vill studera hos oss? I så fall kan du ansöka om att bli utbytesstudent på Institutionen för svenska språket.

Hos oss kan du läsa kurser i svenska, svenska som andraspråk eller nordiska språk. Bland annat hittar du kurser i grammatik, språksociologi, språkhistoria, textanalys och textproduktion, praktisk svenska för studenter med annat modersmål, andraspråksinlärning, danska med mera.

Alla våra kurser ges på svenska (eller något annat nordiskt språk) och du måste därför kunna så mycket svenska att du utan problem kan följa undervisningen.

Vilka kurser kan jag läsa?

Vi erbjuder dagkurser, kvällskurser och nätbaserade kurser med enstaka lördagsträffar. Dagkurserna går oftast på helfart, medan kvälls- och nätkurserna oftast går på halvfart. Om du vill kan du välja ut vissa delkurser ur våra helkurser och bara läsa dessa. Fördelen med detta är att du kan skräddarsy en individuellt anpassad studiegång. Nackdelen är däremot att det kan bli schemakrockar och att du inte får möjlighet att skapa en tillhörighet i en och samma studentgrupp under en längre tid.

Nedan hittar du en lista på helkurser som du som utbytesstudent kan läsa. De delkurser som dessa består av hittar du i respektive kursplan. Sök på kurskoden i kurskatalogen på webben.

 • SV1118 Svenska med språkvetenskaplig inriktning A, 30 hp
  Helfart dag eller halvfart kväll.
 • SV1218 Svenska med språkvetenskaplig inriktning B, 30 hp
  Helfart dag eller halvfart kväll.
 • SV1318 Svenska med språkvetenskaplig inriktning C, 30 hp
  Helfart dag eller halvfart kväll.
 • NS1136 Danska: läs- och hörförståelse, 7,5 hp
 • NS1131 Danska, 15 hp
  Halvfart kväll med undervisning en gång i veckan.
 • NS1132 Danska II, 15 hp
  Halvfart kväll med undervisning en gång i veckan (Kräver 15 ECTS/HP i danska sedan tidigare).
 • SSA111 Svenska som andraspråk grundkurs, 30 hp
  Helfart dag respektive halvfart kväll

 

Om du redan har en kandidatexamen med svenska språket som huvudämne, kan du läsa våra kurser på avancerad nivå i svenska språket och i svenska som andraspråk. Du hittar beskrivning av kurserna under Utbildning, Avancerad nivå på institutionens webbplats.

Kursplaner, litteraturlistor och aktuella översiktsscheman hittar du genom fritextsök på kurskoden via GUL (Göteborgs universitets lärplattform).

Hur söker jag?

Välj kurser

I kurskatalogen finns mer detaljerad information om vilka av kurserna som ges den termin du ska läsa här. Där kan du också hitta kursplanen som tydliggör vilka delkurser som helkurserna består av.

Kurskatalogen på webben hittar du här

När du har orienterat dig i kursutbudet, hör du av dig till vår studievägledare för att diskutera vilka kurser som kan vara lämpliga för dig. Du ska naturligtvis parallellt med detta hålla en dialog med din koordinator vid hemuniversitetet, så att du är säker på att du kan tillgodoräkna dig de kurser du läser hos oss när du kommer tillbaka till ditt hemuniversitet.

Anmäl dig online

På webbsidan för on-line-anmälan finns mer information om hur du anmäler dig. Länk till bostadsansökan finns i ansökningsformuläret och du ska göra denna ansökan separat. Det är viktigt att bostadsansökan görs i samband med ansökan till GU, eftersom du inte kan göra den i efterhand. Ansökan för att delta i ESS verksamhet - Student Buddy och ansökan till svenskkurs för utbytesstudenter - görs som en del av studentansökan.

On-line-anmälan hittar du här

Betyg

I Göteborg tillämpas en tregradig betygsskala: U = underkänd, G = Godkänd, VG = Väl Godkänd. ECTS-betyg sätts i regel inte. I dokumentet nedan finns en beskrivning av hur Göteborgs universitet använder ECTS och hur de svenska betygen kan översättas enligt ECTS-skalan.

How the University of Gothenburg applies the ECTS Grade

Terminstider

Terminstider vid Göteborgs universitet

 

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2019-12-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?